Ferie for alle betyr mange spennende opplevelser, som for eksempel kanotur. Her fra Valdres.
Det er sjette året på rad at Liv Løland er med som frivillig under sommeroppholdet på Haraldviken utenfor Kristiansand. Hun synes Ferie for alle er utfordrende, men utrolig givende.
– Ja, jeg har vært med siden Rogaland Røde Kors begynte med Ferie for alle på Haraldviken. Stedet ligger utrolig flott til på en øy utenfor Kristiansand. Her kan vi ha masse aktiviteter i tilknytning til sjø og vann. Det er en fin molo der barn kan lære å svømme. Det er seilbåter, kanoer, robåter, fiskeutstyr og forskjellige badeleker der. Og en sånn banan som henger etter en båt. Skikkelig fart og spenning, altså. Dessuten har vi forskjellige aktiviteter hver dag, alt etter vær og vind, forklarer Løland engasjert. Ferie for alle er et opplegg som Røde Kors har for familier som av ulike grunner ikke har anledning til å ta barna med på ferie.
Trygge grenser
Tradisjon tro ble en hel dag satt av til Dyreparken i Kristiansand. Løland trekker også fram konkurransen i flåtebygging som et populært innslag.
– Jeg fyrte barna opp litt med å si at det var vi ledere som kom til å vinne konkurransen, og da ble de veldig ivrige, sier Løland. Hun sier videre at det i år var rundt tjue familier, og til sammen rundt femti barn og tjue voksne, samt ni frivillige ledere med på turen.
– Har det fungert godt?
– Ja, veldig godt. Vi har alltid et møte i forkant av turen for å få forutsigbarhet og trygghet i forhold til regler og innetider. Da forteller vi også litt om hva som skal skje på turen, forklarer Løland. Hun legger til at barna ofte kan reagere på grensesettingen i begynnelsen, men etter hvert så lærer de seg å sette pris på grensene.
– Det oppleves som trygt at mange rammer er satt, og i løpet av uken så ser vi helt klart at også barna synes det er greit, sier Løland.
For familien
Løland understreker at Ferie for alle er et opplegg for familier.
– Foreldre og barn skal være i lag denne uken. Det er ingen barn som reiser alene. Vi skal støtte opp familiene, og det er en forutsetning at foreldrene er med. La oss si du er alenemor med flere barn, da kan vi for eksempel ta oss av den minste, mens mor får muligheten til å bruke tid sammen med de andre barna, forklarer Løland.
Hun understreker at det i rike Norge er rundt 80 000 som lever under fattigdomsgrensen i dag.
– Det er klart at for disse så blir ikke ferie prioritert. Jeg har møtt barn i 12-13 årsalderen som aldri har vært på ferie. Samfunnet i dag forventer nesten at alle skal kunne gi barna sine en ferie, men sånn er det ikke. Det å få lov å være med som frivillig å gi barna en hel uke ferie er fantastisk. I slutten av uken er vi selvsagt slitne, men når vi da opplever at barna kommer og spør om de kan få være en uke til, så er det kjempeflott, sier Løland engasjert.
Fotballturnering
Hun forteller videre om fire gutter som tok på seg å arrangere en fotballturnering for alle deltakerne.
– Jeg spurte fire flotte gutter om de kunne tenke seg å lage til en sånn fotballturnering. De tok utfordringen på strak arm, og de var kjempeflinke. Og med alle de positive tilbakemeldingene de fikk, var de eksemplariske hele uken, sier en fornøyd Løland.
Selv om Løland som frivillig tar av sin egen ferie når hun reiser til Haraldviken, har hun ingen planer om å slutte. Hun har fire jenter i alderen 10 til 19 år. Den eldste datteren har selv vært med som leder, og den yngste har vært med før, men ikke i år.
– Det har hun angret på i ettertid, avslutter Løland.
Redaktør -