Grundig fotarbeid på grasrota

09.11.2009

Takket være framsynte sjeler i Haugesund Røde Kors har lokallaget sikret seg en relativt stor pott fra Grasrotandelen i Norsk Tipping. Foreningen nedsatte tidlig en komité, som igjen satte i gang et grundig og effektivt fotarbeid på grasrota i nordfylket.

– Vi var tidlig ute, og har hatt en god kontakt med Norsk Tipping. Det har vært nøkkelen, forklarer lederen i Grasrotkomiteen, Håkon Solland, i Haugesund Røde kors, og fortsetter:

– Av konkrete tiltak så har vi markedsført ordningen blant våre egne medlemmer. Vi har gått spesielt på våre aktive medlemmer og bedt dem ta kontakt med alle de kjenner, med familie, venner, og forskjellige tippelag. I tillegg så har vi hatt fulldistribusjon til alle postkasser og lagt ut lapper med informasjon der vi ber folk om å knytte seg opp mot Grasrotandelen, forklarer Solland ivrig. Han legger til at denne direkte markedsføringen er nødvendig så lenge det ikke er lov å reklamere for ordningen for eksempel ved bruk av avisannonser.

– Vi har fått gratis hjelp av Voruns trykkeri som har trykket 15 000 lapper for oss. Reklamebyrået Steinar Iversen har også bidratt helt gratis, sier Solland fornøyd.

 

Kommisjonærene

Han sier videre at de gode resultatene også skyldes aktiv oppfølging av og direkte besøk til tippekommisjonærer.

– Kommisjonærene har en søkemotor på terminalen. Den er lagt opp sånn at de mest populære organisasjonene kommer først opp. Når en kunde kommer inn og lurer på hvem vedkommende kan gi sin Grasrotandel til, så vil kommisjonæren gjerne foreslå noen av de som kommer først på listen. Vi har klart å få Haugesund Røde Kors helt på toppen på den listen, sier Solland, og legger til at deres representanter med jevne mellomrom er innom tippekioskene og legger inn gode ord for organisasjonen.

 

Hjelpekorpset til god hjelp

– Hjelpekorpset har gjort en kjempejobb når det gelder å stå på stand og å dele ut informasjon i postkasser. Vi har brukt de samme rutekartene som under TV-aksjonen, sier Solland, og legger til at det også har vært en operativ tanke bak utdelingen.

– Vi har sett på hvor lang tid det tar å komme seg til alle husstandene. Dersom staten eller kommunen av en eller annen grunn skulle ønske å få ut viktig informasjon til alle husstander ”fort og gale”, så har vi nå fått øvd på det, sier Solland. Hjelpekorpset klarte å rekke over alle husstandene i løpet av to dager.

Solland understreker at selv om Haugesund Røde Kors var tidlig ute, så er det ikke for seint for andre lokallag å legge inn en lignende offensiv. Norsk tipping har nemlig innrettet det slik at Grasrotandelen har tilbakervirkende kraft i 2009. Det vil si at dersom en spiller registrerer seg i desember, så vil fem prosent av det vedkommende har spilt for gjennom hele 2009 gå til den organisasjonen spilleren har valgt ut. Ordningen gjelder ikke i 2010, og det betyr at en grasrotgiver er potensielt ekstra mye verdt i år i forhold til neste år.

 

Uvitenhet

Selv om Solland og Haugesund Røde Kors har lykkes med sin grasrotsatsing, er det ingen grunn til å ligge på latsiden. Store midler kan som sagt fortsatt hentes inn fra spillere som registrerer seg før årsskiftet. Dessuten er det fortsatt en majoritet som ikke har registrert seg i ordningen. Solland tror det kan skyldes uvitenhet.

– Folk er redde for at det har en innvirkning på premien. Dette er et helt nytt system, og det er mange som ikke forstår det. De velger derfor å ikke registrere Grasrotandelen sin på noe lag eller forening, tror Solland.

– Har informasjonsarbeidet feilet?

– Nei, vi har all grunn til å være fornøyd, men det er fortsatt en veg å gå før vi er der vi vil være. Målet må jo være at alle som tipper har registrert en mottaker. I et lite samfunn som Haugesund tror jeg det er rundt 4,5 til 5 millioner potensielle kroner som kunne vært brukt på Røde Kors, Norsk Folkehjelp eller på en fotballklubb. I år så blir rundt halvannen million utdelt i Haugesund, og av dette går i overkant av 300 000 til Røde Kors. Vi håper i hvert fall på dette tallet, avslutter Solland.

 

 

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...