Rune Byre og hans instruktører har kurset 80.000 rogalendinger i førstehjelp de siste ti årene.
Førstehjelpskonsulent Rune Byre regner med at rundt 80.000 personer har tatt førstehjelpskurs hos Røde Kors de siste ti årene. Og etterspørselen etter kurs øker hele tiden.
Det er i år ti år siden Røde Kors sin kursvirksomhet i Rogaland ble skikkelig organisert. De siste åra har 9.000 personer blitt kurset. Antall kursdeltakere har økt med 20 prosent det siste året.
-Kursvirksomheten er viktig for Røde Kors. Det gir oss årlige inntekter på 3 millioner kroner. Vi har ti instruktører og to av dem er førstehjelpsinstruktører på heltid, forteller Rune Byre.
Tilpassede kurs
Røde Kors tilbyr mer enn bare grunnleggende førstehjelpskurs. De har både ferdige kurspakker og kurs som kan tilpasses hver enkelt oppdragsgiver.
-Vi har blant annet egne opplegg for skoler og barnehager, og vi tar hensyn til at det er forskjell på en kontorbedrift, et lagerhus eller en elektrobedrift. En ting som er spesielt med førstehjelpskursene, er at initiativet ofte kommer nedenfra i bedriften. Det er gjerne en ansatt som selv har opplevd en kritisk situasjon som ber bedriften om å holde kurs, sier Byre.
Næringslivet i Rogaland er flinkest i landet til å lære sine ansatte opp i livreddende førstehjelp, men Røde Kors er også hos lag og foreninger med sine kurs. Etter flere tilfeller av hjertestans i fotball og annen toppidrett har tallet på hjertestartere økt kraftig. Røde Kors holder kurs i bruk av hjertestartere.
Vil nå de eldre
Rune Byre understreker at alle kan komme i en situasjon hvor de trenger å kunne livreddende førstehjelp. Han er opptatt av at alle bør gjennomgå opplæring i førstehjelp, og peker særlig på en gruppe som er vanskelig å nå.
-De over 65 er ute av arbeidslivet og ofte ikke aktive i idrettslag eller andre foreninger. Samtidig er de en gruppe som har større sjanse enn mange andre til å få bruk for å kunne førstehjelp. Vi oppfordrer folk til å gå sammen om å arrangere et kurs. Fyller de opp kurset, koster det ikke mer per deltaker enn en pizza på restaurant, sier Byre.
Økt bevissthet om symptomene på hjertesykdom er også en viktig del av Røde Kors sine førstehjelpskurs. Kursene kan derfor være til selvhjelp i tillegg til å gi kunnskap om hvordan man skal hjelpe andre.
-Det er bare 4-5 prosent av alle menn med symptomer på hjerteinfarkt som ringer 113. Det er viktig å lære hvordan man skal gjenkjenne symptomene og vite når man skal ringe 113. Det er bedre å ringe en gang for mye, og heller la helsepersonellet vurdere hvor alvorlig det er, oppfordrer Rune Byre.
Magnar Riveland