Flyktningguiden i Haugesund feirer 10 år

12.08.2013
Flyktningguiden i Haugesund feirer 10 år
Flyktningguidens 10-årsjubileum i Haugesund.

Du vet du er på internasjonal fest når underholdningen består av norsk allsang akkompagnert av afrikanske trommer og spontan kurdisk danseoppvisning.

Om dette likevel ikke skulle være nok til å overbevise, så bør matserveringen kunne sette punktum: Halal tapasbuffet uten svinekjøtt.

Onsdag 25. september var det stor feiring av Flyktningguidens 10-årsjubileum i Haugesund. Festkvelden var en av arrangementene i en stor jubileumsuke for integreringsarbeidet i Haugesund, ettersom Gamle Slakthuset feiret 30 år, mens Introduksjonsprogrammet feiret 10 år.

 

Dobbelt opp

Denne onsdagen bugnet Røde Kors-huset av folk fra nesten alle verdenshjørner. Flyktninger og guider, med familie, samlet seg for å feire. Og det var ingen tvil om at forventningene til festdeltagerne var store, det hadde nemlig gått gjetord om festen i forkant: ”Fest på Røde Kors-huset!” Dette førte til at det kom dobbelt så mange som påmeldt, og å si at stemningen var god, ville være tidenes underdrivelse. Her var minstemann under ett år og eldstemann i sunn pensjonistalder.

 

Imponerte med nepalsk dans

Programmet startet med et foredrag av Hildegunn Fandem, forsker ved Universitetet i Stavanger og flyktningguide i Sandnes Røde Kors. Hun snakket blant annet om hvordan det var å komme til et nytt land, og kom med anekdoter fra sin erfaring som flyktningguide. Deretter ble det danseoppvisning av 12 år gamle Laxmi, som imponerte publikum med sin nepalske dans. Astrid Røthing, som jobber i Røde Kors og har ansvar for flyktningguiden i Nord-Rogaland, viste bilder fra arrangementer de siste årene. Dette ble det mye moro med, ettersom de fleste av festdeltagerne fant seg selv igjen på minst ett bilde.

Astrid viste også frem to nye reklamefilmer som Røde Kors nylig har fått laget. Filmene er en del av Røde Kors sitt nye prosjekt ”Forskjeller”, som skal informere om integreringsarbeidet og bidra til å rekruttere flere frivillige med spørsmålet ”Hvordan kan du gjøre den lille forskjellen?” Budskapet er enkelt: 70% kommer til Norge alene, mens alle ønsker å være en del av fellesskapet, og 30% kommer med barn, men alle kommer uten storfamilien.

 

Røde Kors er livet mitt

Hari Maya Dhital fra Bhutan var en av festdeltagerne som kom til Norge uten storfamilien. Hun hadde flyktningguide for tre år siden og sier at hun fremdeles har kontakt med sin tidligere guide. Det er egentlig ganske utrolig, ettersom Hari Marya er en svært travel dame: Etter å ha hatt flyktningguide i ett år, ble hun nemlig selv frivillig i flere aktiviteter, som natteravn og turgruppe. Hun bor i kort avstand til Røde Kors-huset, noe hun sier er svært praktisk. For selv om hun jobber på et hotell og går på kurs for å lære enda mer norsk, så har hun følgende å si om hva Røde Kors betyr for henne: ”Røde Kors er livet mitt!” Da er det ikke rart at hun var på fest for å feire flyktningguiden en relativ våt og mørk onsdag kveld i september.

 

 


Faktaboks:

 

Hva er Flyktninguide?

  • Flyktningguid er en av flere Røde Kors-aktiviteter som har til hensikt å føre til økt integrering.
  • Flyktninger som har fått opphold i Norge kobles med en frivillig guide som kjenner lokalsamfunnet.
  • Røde Kors har som mål å koble guider og flyktninger som har noe felles, enten det gjelder alder, livssituasjon, interesser, yrke eller utdannelse.
  • Man gjør ting begge trives med, som å se på fotballkamp, gå tur, lage mat eller bare prate og være sammen.
  • Møtet mellom flyktning og guide er uformelt og koster ikke noe.
  • Aktiviteten bygger på gjensidighet og likeverd mellom flyktning og guide: Vi har alle noe å bidra med, samtidig som vi har mye å lære av hverandre.
  • Flyktningguide finnes på over 90 steder i Norge.
  • Det er over 1500 flyktningguider over hele landet, og over 2000 flyktninger deltar i aktiviteten. 

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...