Virkelighetsnær opplæring

12.08.2013

83 år gamle Olav i Vikeså har aktivert trygghetsalarmen. Han føler seg dårlig. Et team fra Bjerkreim omsorgssenter rykker ut for å hjelpe.

Fremme i huset til Olav får de vite at mannen er smertepasient og at han er kald på hender og føtter. Med kyndige hender sjekker to hjelpepleiere og en sykepleier blodtrykk, blodsukker og andre parametre, før de gir den behandlingen som er nødvendig for den 83 år gamle pasienten.

Situasjonen kunne så absolutt vært reell, men i dette tilfellet er Olav egentlig en dukke som ligger i ei sykeseng i dagligstua på Bjerkreim omsorgssenter. Olavs stemme tilhører instruktør Øystein L. Mong fra Egersund Røde Kors, som holder opplæring for et knippe hjelpepleiere og sykepleiere ved omsorgssenteret. Ved hjelp av en avansert dukke og et fjernstyringssystem, kan Mong simulere en rekke akuttsituasjoner på en svært så livaktig måte. Opplegget kalles fullskalasimulering.

– Dukken plasseres i ett rom, mens en operatør står i et annet rom og styrer det hele. Operatøren sørger for at pasientens helsetilstand forandrer seg underveis i løpet, samtidig som han hele tiden kommuniserer gjennom dukken, forklarerer Mong, og viser fram en liten styringsenhet som for et utrent øye kan sammenlignes med et nettbrett. En rekke menyer leder inn til ulike sykdomskasus, for eksempel astma. Ved å trykke på en knapp begynner pasientdukken å gi fra seg astmatiske lyder. Man kan stille inn hjerterytme og puls. Og ved hjelp av et tastetrykk "friskmelde" pasienten. Hele poenget er at simuleringen skal være så virkelighetsnær som overhodet mulig.

 

Stasjonært og mobilt

Egersund Røde Kors Kurs- og Kompetansesenter ble innviet på vårparten i år og har rukket å holde en rekke kurs både for bedrifter og det offentlige. Sentralt i opplegget står simulatordukken. Senteret er bygget opp slik at man har en stasjonær enhet, hvor kursdeltakerne kan komme for grundig opplæring innen ulike akuttmedisinske kasus. Men man har også en mobil enhet, hvor instruktørene fra Røde Kors reiser ut til for eksempel sykehjem og holder opplæring i realistiske omgivelser.

– Det har vært et langt lerret å bleke, men nå har vi fått en del brukere, så det ser ut til at kurs- og kompetansesenteret har en fremtid, sier Øystein Mong, som titulerer seg "koordinator". Senteret har 4-5 frivillige instruktører, hvorav alle har bakgrunn fra helsevesenet. Mong er ambulansesjåfør til daglig.

 

Skreddersydde kurs

Kompetansesenteret tilbyr kurs innen alle typer akuttmedisinske situasjoner. Opplæring på legekontor har vært gjennomført. Flere bedrifter har deltatt på skreddersydde kurs. Førstehjelp for småbarnsforeldre står på planen. Det skal også avholdes fødselskurs for førstehjelpere, hvor man øver på å fødselssituasjoner. Da anvendes et søkalt "fødefantom" i treningssituasjonen.

– Man får muligheten til å øve på de fleste situasjoner på dukken. Her kan settes sprøyter og veneflon, og det kan gis medisiner, opplyser Mong. Ved å legge simuleringen så tett opp til virkeligheten som mulig, får kursdeltakerne følelsen av at de jobber i en reell situasjon. Dette gir bedre utbytte av opplæringen, både i forhold til teknikker og prosedyrer, samt kommunikasjon og samhandling.

– Etter simuleringen gjennomfører vi en debriefing hvor vi ser nærmere på hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Ved hjelp av dukken kan vi gjennomføre en og samme prosedyre så mange ganger vi ønsker.

 

Unikt

– Opplegget fungerer meget bra, konstaterer sykepleier Anne Friestad i Bjerkreim. Hun er en del av et såkalt First responder-team ved sykehjemmet. Dette er et unikt team i norgessammenheng, hvor helsepersonell ved sykehjemmet har fått spesialtrening i å rykke ut på akuttsituasjoner i nærmiljøet, det være seg hjemmeulykker, hjertestans eller trafikkulykker. Opplæringen har bestått av et 100 timer langt ambulansekurs. Nærmeste ambulanse er stasjonert i Egersund. Det kan med andre ord ta lang tid fra alarmen går til hjelpen er fremme.

– Vi rykker ut fra sykehjemmet og er fremme ved ulykkesstedet på få minutter, forklarer Friestad, mens hun viser akuttbagen som førstehjelperne skal ta med seg når de rykker ut. Bagen er utstyrt med alt som tenkes kan av remedier. Unntatt medisiner.

– Foreløpig har vi ikke lov til å ta med medisiner. Men vi håper å få tillatelse til dette.

 

Førtitalls oppdrag

At First responder-opplegget fungerer, finnes det mange eksempler på. Siden oppstarten i juni 2012 har førstehjelperne fra Bjerkreim omsorgssenter vært ute på et førtitalls oppdrag.

– Jeg har opplevd å være på stedet et kvarter før ambulansen kom fram. Det er ganske lang tid. Minuttene er som kjent viktige i en akuttsituasjon, sier sykepleier Gunn Anita Vestersjø.

Instruktør Øystein Mong er enig.

– First responder-opplegget gir en trippelgevinst. Sykepleierne og hjelpepleierne står bedre rustet til å ta seg av akuttsituasjoner på sykehjemmet. De kan rykke ut ved ulykker. Og de "går løs i bygda" og kan hjelpe til på fritiden, forklarer Mong, og viser til at dette faktisk har skjedd i nærmiljøet i Vikeså.

Tom Gaudland

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...