Rune Skøyen Erikstein og Ingeborg Krager utenfor Funkishuset i Sandnes
Rune Skøyen og Ingeborg Krager jobber som byprester i Sandnes. De er ute i gatene blant rusavhengige kvinner og menn i Sandnes. Rune og Ingeborg er to personer som de rusavhengige kan stole på.
Bypreststillingen i Sandnes ble opprettet for litt over fem år siden. Da var det Rune Skøyen som begynte i stillingen som den første bypresten.
- Den første tiden i jobben var vanskelig. Jeg visste ikke helt hvor jeg skulle begynne. Hvordan skulle jeg finne disse menneskene som jeg skulle jobbe sammen med? Jeg tok turen ned til Ruten i Sandnes for å se om de rusavhengige var der, men det var ikke så lett å skille mellom rusavhengige og andre mennesker, forklarer Rune Skøyen.
Etter en stund traff han en bekjent som han visste var i miljøet - det var her det hele startet. Bypresten ble deretter presentert for flere personer som var i miljøet.
Etter å ha vært i jobben i noen år, forstod Skøyen at det ikke alltid var like enkelt å bare være en person i jobben. Det var heller ikke alltid like enkelt å være mann når man skulle snakke med kvinner som var i miljøet. Det ble derfor bestemt at det skulle opprettes en ekstra stilling som byprest, og at den nye stillingen skulle besettes av en kvinne. I juni 2006 ble stillingen besatt av Ingeborg Krager.
I dag er det to prester som er ute blant de rusavhengige i Sandnes. Rune er mest med mennene og Ingeborg har mer fokus på de kvinnelige rusavhengige.
Arbeidsdagene for de to byprestene starter som regel i Funkishuset i Sandnes, hvor de har kontor. Her innledes dagene med et planleggsmøte, men det er ikke alltid man kan planlegge alt i denne jobben.
- Plutselig får vi kanskje en melding fra en person som trenger å bli kjørt en plass, og da kan timene gå fort. Det er ikke alltid vi har tid å være med på handleturer med brukerne, men vi gjør det dersom vi har mulighet til det, sier Ingeborg Krager.
- Samtaler er viktig i jobben som byprest, og flere av samtalene mellom prest og bruker blir tatt over en kaffekopp på en kafé. Når du er rusavhengig er det ikke like enkelt å kunne gå på en kafé alene - med alle blikkene som den vanlige mannen i gaten sender deg, opplyser Rune Skøyen.
Byprestene arrangerer også turer og utflukter for de rusavhengige. Om sommeren blir det arrangert turer ut i skogen, rafting og fjellturer. Om vinteren blir det turer opp i snøen. Det er ikke alltid like enkelt å planlegge en slik utflukt.
- I begynnelsen er det kanskje mange som vil bli med på turen, men når dagen kommer er det kanskje bare et par som møter opp. Det kommer alt an på formen på den rusavhengige den aktuelle dagen, sier Ingeborg Krager.
Religion
Selv om Rune og Ingeborg er prester, betyr det ikke at det alltid blir snakket så mye om religion. - Men det er veldig mye tro i miljøet sier Rune. Det er veldig mye opp til den rusavhengige selv å ta initiativ til å snakke om tro.
De rusavhengige som byprestene jobber med er flest menn og kvinner i alderen 25-45 år.
Byprestene er avhengige av støtte fra bedrifter og organisasjoner for å drive sitt arbeid.
15. januar i år mottok de en pengegave på 62.000 kroner fra de fem Lions-klubbene i Sandnes og Gjesdal.
Det er det åttende året på rad at Lions-klubbene har arrangert en mimrekonsert i Sandnes der overskuddet deles ut til et allmennyttig formål. Denne gangen gikk pengegaven til Byprestene i Sandnes.
Totalt ble overskuddet etter konserten på 60.000 kroner. I tillegg har Solveig Aareskjold sagt at hennes honorar på 2.000 kroner også skal gå til Byprestene.
Byprestene har også tidligere mottatt gaver fra Lions, blant annet en bil som har hjulpet deres arbeid betraktelig.
Viktig med drømmer
En gang hadde Ingeborg Krager med seg noen rusavhengige kvinner til Prekestolen. Da de kom til toppen fortalte en av kvinnene som var med at dette var noe hun hadde drømt om siden hun var barn. Dette hadde gått i glemmeboken for kvinnen, som hadde vært rusavhengig i mange år.
Byprestene håper å kunne ta et oppgjør med alle fordommene og frykten folk har når de ser en person som er rusavhengig.
- De rusavhengige er mennesker de også. Vi må begynne å bry oss mer om de personene som sliter i vårt samfunn, og ikke bare tenke på dem som kriminelle, sier Rune Skøyen. Han mener at vi har et felles ansvar for menneskene som ruser seg.
- Mange mennesker sliter med rusmisbruk i Sandnes. Dersom vi tenker oss godt om, kjenner nok de fleste av oss noen som har hatt problemer med rusmisbruk. De fleste rusavhengige er alminnelige mennesker som en gang har tatt feil valg i livet.
Målet til de to byprestene er å være med å hjelpe de rusavhengige til et liv uten rus.
RAMME
Funkishuset
Er et tilbud for de rusavhengige i Sandnes.
Hovedmålet for Funkishuset sine tjenester er å bedre livssituasjonen for de rusavhengige ved å redusere de psykiske, fysiske, sosiale skadene og påkjenningen som rusmiddelavhengighet kan føre til.
Noen av tjenestene som blir tilbudt ved Funkishuset:
- Sprøyteutdeling og returordning for brukt utstyr.
- Samtaler og informasjon om helse.
- Sosiale og kulturelle aktiviteter på kveldstid.
- Mulighet for å kunne ta seg en dusj og få vasket klær.
- Varm mat to ganger i uken.
- Opplæring i førstehjelp.
- Tilbud om tannlege og massasje.
Redaktør -