Landslagstrener i tennis fra Klepp

11.07.2014
Landslagstrener i tennis fra Klepp
Ole Storhaug (t.v.) trener mange lovende landslagsspillere.

Ole Storhaugs tenniskarriere som spiller ble kanskje ikke helt som han hadde tenkt på grunn av skader, og ble i stedet trener i ung alder. I dag er han heltidstrener i Stavanger Tennishall, landslagstrener for U14 og far til den lovende tennisspilleren Brit Underhaug Storhaug.

Da Ole Storhaug var 18 år kjørte han fra Klepp til Egersund 2-3 dager i uken for å trene og utvikle tennisspillere. Syv år senere ble han spurt om å gjenreise Stavanger Tennisklubb, som på det tidspunktet hadde omtrent 200 medlemmer og to deltidstrenere. I dag har Stavanger over 1000 medlemmer, seks fulltidstrenere og en egen tennishall med 8 baner. Storhaug er på sin side trener på fulltid for Stavanger og U14-landslaget.

– Det kjekkeste er å se gleden hos andre når de får det til, og det har stor betydning for de du er trener for. Du treffer også mange interessante folk når du får reise utenlands og oppleve andre kulturer. Alt dette kan man dra nytte av senere, forteller Storhaug.

Tenniskarrieren hans begynte imidlertid i enklere kår. Han hadde foreldre som spilte tennis i voksen alder, og fikk lov til å spille når de hadde pause. Da han var 12 år gammel laget de en egen tennisbane på gården. 

 

Hadde egen tennisbane på gården

– Det var kjekke tider, og det var stort sett en fin miks av mine venner og veldig mange av mine foreldres venner som spilte tennis. Vi spilte mellom 12 til 15 timer hver helg, og alle venner og foreldre pleide å samles etter kl. 5 på fredagene. Kl. 9 på lørdagsmorgenen fortsatte vi igjen, og vi spilte stort sett hele dagene, minnes Storhaug om tennis på gården.

Dette er imidlertid ikke første gang at noen i Storhaug-slekten har brukt en gård til idrettslig formål. Da tyskerne for eksempel okkuperte turnhallen på Klepp under andre verdenskrig, hadde Åge Storhaug turn i låven sammen med faren, Lars Storhaug. Vilkårene for å drive med idrett har heldigvis endret seg siden den gang.

Ole Storhaug fortsatte å spille for Sandnes Tennisklubb, og ble senere tilbudt plass på college i USA på stipend. Han avslo tilbudet da legene frarådet ham å satse på grunn av svak rygg. Det angrer han på i dag.

– I ettertid har jeg tenkt at skaden kanskje ikke var så stor som legene skulle ha det til. Jeg kunne i det minste prøvd et år, sier Storhaug bittert. Kort tid etter la han racketen på hylla, men plukket den snart opp igjen.

 

Landslagstrener for nordiske mestre

Storhaugs aktive karriere endte da han var 18, og han engasjerte seg deretter som trener i Bryne, Egersund og til slutt Stavanger. Da han kom til Stavanger begynte han blant annet å trene en gruppe 6-7-åringer som omsider ble gjengangere på landslaget. Det ble dermed naturlig at Storhaug ble landslagstrener for disse, og han roser fremgangen til disse spillerne.

– Vi er ikke lengre bare fornøyde med å spille første runde, vi ønsker også å gå langt i de turneringene vi deltar på. I fjor ble vi nordiske mestre, noe som viser at vi er på rett vei, fastslår Storhaug. Han anslår likevel at veien videre kommer til å bli beintøff.

- På juniorsiden i Europa får ca 2000 spillere plass i hovedturneringer rundt i verden. Ca 2000 spiller kvalifisering om plasser i hovedturneringene og ytterligere 2-3000 står på ventelister. Slik er det hver uke i Europa, sier Storhaug. Det stilles dermed store krav for å delta. 

 

Far og trener for lovende tennisspiller

En av de som kjemper om deltakelse er Ole Storhaugs datter, Brit Underhaug Storhaug, som blir 15 år i august. Hun spiller likevel i 16-årsklassen, og har vunnet flere nasjonale og internasjonale mesterskap med faren som trener. I fjor var hun også en av tre jenter født i 1999 som ikke tapte noen turneringer eller mesterskap mot spillere fra andre nordiske land. Suksessen har imidlertid ikke kommet billig.

– Hvis du som spiller skal hevde deg når du er 13, 14 eller 15 må du trene minst 20 timer i uken. Man må være sterk og ha talent for å trene, fordi man ikke kan flyte på talent alene, sier Storhaug. Han har i tillegg sine egne utfordringer med å balansere mellom rollen som far og trener for datteren hans.

– Jeg føler at jeg må være minst like streng med henne som med de andre spillerne. Det har hun kanskje kjent på, forteller Storhaug, som datteren har kalt for Ole helt siden hun var liten.

Brit Underhaug Storhaug spiller også håndball for Klepp på fritiden, noe Ole Storhaug mener er viktig for at hun skal spire sosialt. Ellers er han stolt over utviklingen hennes så langt.

– Det er stas å ha en datter som er i den kanskje beste årgangen vi har hatt, sier han.

 

Må reise for å konkurrere

– Når man kommer på et høyere nivå må man reise ut for å konkurrere. Hvis vi bodde midt i Europa kunne vi bare kjørt en time for å spille tenniskamp, men i Norge må vi alltid minst til Oslo. Det er dyrt, og da er det ikke bare å ta bilen, forteller Ole Storhaug.

Datteren Brit er et levende eksempel på dette. Da hun var 11 år hadde hun over 100 reisedøgn, og etter hvert som hun ble bedre og bedre ble reisene lengre og lengre. I fjor dekket Ole Storhaug og moren 180.000 av 300.000 kroner til datterens reisekostnader, utstyr og annet. Resten ble dekket av klubb, forbund og personlige sponsorer. Storhaug sier likevel at tennis ikke behøver å være så dyrt.

– I Bryne kan du i teorien spille så mye du vil som junior for 750 kroner eller 3000 kroner for hele familien, sier han. Interessen ser også ut til å være til stede. Nylig meldte 57 stykk seg på tenniskurs på Bryne, til tross for at klubben kun hadde lagt ut informasjon om kurset på Facebook. Det finnes også elementer i tennis som betyr mer enn penger.

 

Tennis er en livsstil

Mye har altså endret seg siden Ole Storhaug spilte tennis hjemme på gården, men han har fortsatt lyst til å spille. Nylig opererte han ryggen, og kunne gjerne tenkt prøvd seg i veteranklassen. Han har på den andre siden også mange andre baller i luften.

I påsken var Storhaug turneringsleder i NM for U12, U14 og U16 med 240 deltakere og 473 spilte kamper på nesten en uke. Han har også reist mye, og vært innom Oslo, Danmark, Sverige, Russland, Østerrike, Malta og Kypros i løpet av de siste tolv månedene.

Tennis kan med andre ord ta masse tid, penger og krefter – men tennis kan også gi masse for spilleren selv.

– Det er spennende å se hvor selvstendige spillerne kan bli dersom de får sjansen. Du må lære deg å håndtere reise og konkurranse selv. Datteren min var for eksempel nettopp på turnering i London helt alene, og det syns jeg er veldig tøft gjort av en 14-åring., avslutter Storhaug. 

 

Av Espen Primstad

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Ole Storhaug, landslagstrener for U14,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...