Det kommer tydelig fram, i hvert fall i enkelte ansiktsuttrykk, at jazzercise ikke bare er trening, det er også gøy.
Hva får du hvis du blander sammen jazzdans, styrketrening, pilates, yoga og kickboksing? Jo, du får verdens ledende dansetreningsprogram. Også kalt jazzercise. Det skal visst på toppen av alt være svært gøy.
At det er gøy får vi langt på veg bekreftet på Folkehjelpshuset i Klepp. Der brennes det kalorier over en lav sko når Jærbuen stikker hodet innom. Ut fra de svette ansiktsuttrykkene på kvinnene, for det er utelukkende kvinner i salen, så er det mye som tyder på at de faktisk har det gøy. Høyttalerne pumper ut variert, fengende og rytmisk musikk, mens instruktør Katrine Langheim instruerer med kyndig kropp fra scenen. Det er umulig å få noen av kvinnene i tale. Programmet varer nemlig i en hel time, bare avbrutt av noen sekunders drikkepauser innimellom. Vi nøyer oss med å fotografere de spreke damene, så får vi heller ta en telefon senere.
Lang erfaring
Det var Helga Øvestad som i sin tid startet dette tilbudet:
- Vi har faktisk holdt på i tjue år neste år. Jeg startet opp på Bryne for nitten år siden, så flyttet vi over her til Folkehjelpshuset, var en periode på Orstad, og nå er vi tilbake her i Kleppe igjen, sier Øvestad.
- Hvordan dumpet du selv borti denne treningsformen?
- Jeg gikk og trente i Sandnes, og syntes det var veldig kjekt. Det var en treningsform som passet meg bra, og jeg fant ut at jeg ville mer. Jeg ble instruktør, og det har jeg vært siden. Neste år blir det faktisk jubileum for både meg og jazzercise på Jæren. Dessuten feiret treningsformen 25 år i Norge i fjor, og jazzercise har passert førti år på verdensbasis, sier Øvestad.
Effektiv treningsform
- Hva er det som er så bra med denne formen for trening?
- Du får alt du trenger på seksti minutt, enkelt og greit. Dessuten er det lystbetont.
- Hva er alt du trenger?
- Det er kondisjon, styrke, og tøyning som gir økt fleksibilitet.
- Og øktene er alltid seksti minutt?
- Ja, vi trener som vanlig i seksti minutt uten pause.
- Skal det være så effektivt fordi det moderne mennesket har så dårlig tid?
- Det er klart at det også er et poeng, men vi har alltid hatt seksti minutters treningsprogram. Men programmet har også opp gjennom tidene utviklet seg til å bli ennå mer effektivt. Programmet utviler seg jo i takt med tiden, og jazzercise er ikke nødvendigvis det samme i dag som det var for førti år siden da det ble utviklet, sier Øvestad.
Ikke for menn?
- Det var utelukkende damer på treningen. Er ikke dette noe for menn?
- Programmet er basert på dans og sånt sett så er det nok mest tiltalende for jenter og damer, men det er ikke forbudt for menn å komme. I andre land, som for eksempel Italia og USA, er det også mannlige instruktører. Det har nok noe med kulturen å gjøre. Det er tregt å få med mennene i Norge.
- Er du fornøyd med det?
- Som sagt, menn er velkomne. Men vi gjør ikke noe spesielt for å få dem med. Vi reklamerer mot alle, og så vet vi at det er damene som stort sett kommer. Vi legger ikke mye tid og energi i å få med mennene, sier Øvestad likefrem. Hun sier videre at klubben også har et tilbud tilpasset barn, men at det blir en liten pause i det tilbudet på grunn av at en instruktør skal ut i sykemelding noen uker. Hun håper at tilbudet for barn er oppe og går igjen etter vinterferien.
Redaktør -