Tone Eide etablerte treningskonseptet Shokk for barn for snart fem år siden. Hun fikk massiv kritikk, men nå opplever hun at idrettsekspertisen er nysgjerrig på hennes erfaringer.
Da Tone Eide for nesten fem år siden etablerte treningssenteret Shokk for barn, fikk hun hele idretts-Norge på nakken. Nå har imidlertid sjokket lagt seg, og Eide tror ekspertisen ser at hun hadde rett.
Shokket har lagt seg
Da Tone Eide for nesten fem år siden etablerte treningssenteret Shokk for barn, fikk hun hele idretts-Norge på nakken. Nå har imidlertid sjokket lagt seg, og Eide tror ekspertisen ser at hun hadde rett.
Eide har nylig vært på Norges Idrettshøyskole og holdt foredrag fordi skolen ønsket innsikt i hvilke erfaringer hun har gjort med konseptet Shokk.
- Det er tydelig at de lærde begynner å interessere seg for hva vi har holdt på med her på Vestlandet. Det synes vi er kjekt, sier en entusiastisk Eide. Da hun startet Shokk mente de lærde at det var usunt og skadelig for barn å trene vekter og apparater.
- Hvilke erfaringer har dere gjort?
- Folk var redd for at det skulle være farlig for barn å trene med vekter, men det har vist seg å være bare tull. Nå har de til og med gjort om lærebøkene etter at vi kom i gang. Så var de redde for at barn skulle bli veldig kroppsfiksert, og tenke på mage med ”sixpack” slik som vi voksne gjør. Det har vi heller ingen erfaringer med. De var også redde for skader. Men se på fotball og håndball. Der er det skader hele tiden. Vi har hatt to små filleskader, og kan egentlig nesten si at vi ikke har hatt skader i det hele tatt, understreker Eide.
Naturlig å trene
Hun sier videre at kritikerne hevdet at de ikke hadde peiling på hva de drev med. Også på det punktet mener Eide at kritikerne har bommet:
- Det er bare tull. Vi er fysioterapeuter og annet fagpersonell. På fotball og håndball er det foreldrene, og stort sett fedrene, som holder på. Vårt mål med Shokk er at folk skal lære og like å være fysisk aktive. Det sliter vi jo med i dag, og vi ser at barn blir mer og mer overvektige. Mange barn får for eksempel et negativt forhold til gym på skolen fordi det er for mye konkurranse og for mye krav. På Shokk er det ingen konkurranse utover konkurransen med deg selv, og det blir dermed mer lystbetont. Vi ønsker at barna skal lære i tidlig alder å være aktive, og å trene riktig. Mange av de som begynte hos oss da de var barn er nå ungdommer, og de er ikke redd for å gå på treningssentre. Mange voksne gruer seg, og er redd for å dumme seg ut. Men barna har lært seg å bruke en tredemølle, og vet hvordan alt det andre utstyret fungerer. Det blir naturlig for dem å fortsette å trene, og det er målet vårt, påpeker Eide.
Dårlige forhandlere
Selv om Eide understreker at Shokk har vært en suksess, har konseptet likevel ikke forplantet seg til andre steder i landet. Vi lurer på hvorfor.
- Leverandørene av utstyret i Norge var mislykket. Den ene av de to leverandørene var en klesbutikk, og den andre drev messebutikk. Ingen av dem hadde bakgrunn i trening. Shokk har derfor valgt å ikke satse på Norden, og heller rettet blikket mot Østen og andre verdensdeler der de nå har stor suksess. Vi har vært i dialog med produsenten i England, og sagt at vi ønsker mer. Nå er de positive i både Oslo og Egersund, og vi er i en dialog. Vi vil bruke våre erfaringer, og gleder oss til å se hvordan dette samarbeidet blir, avslutter en optimistisk Eide.
Redaktør -