Joar Holen lykkes godt i rykk.
Du trenger ikke bare å være sterk. Smidighet, eksplosivitet og teknikk er vel så viktig dersom du skal løfte 150 kilo over hodet. På Vigrestad er det guttene som har tatt over vektløfterrommet.
Det bråker. Jern slås mot jern, vekter slår i gulvet. Dersom snittalderen på dem som er i lokalet hadde vært fem år høyere, ville testosteronnivået vært langt over takbjelkene. Denne torsdagskvelden et det gutter mellom 10 og 12 år som trener for å bli sterkere, og å kunne løfte litt mer. Vigrestad har tradisjoner for å fø frem sterke folk. På veggene i vektløfterrommet i Vigrestadhallen henger det avisoppslag som vitner om at idrettslaget har tradisjoner innen vektløfting. Den oppvoksende generasjonen har noe å strekke seg etter. Ungene samles rundt Jærbuens utsendte. Kameraets tiltrekningskraft er stor.
- Hvorfor driver dere med vektløfting?
- Det er kjekt, blir ungene fort enige om.
- Hvorfor er det kjekt?
Det blir stille en stund, guttene ser på hverandre. Vet ikke helt hva de skal svare.
- Det er gøy å få det til, også blir du sterk, sier en. De andre nikker bilfallende.
- Er det viktig å være sterk?
Jo da, de sterke småtassene fra Vigrestad er enige om at det er viktig å være sterk.
- Hvorfor er det viktig å være sterk?
Igjen blir det stille.
- Da kan du løfte mye stein, sier en av de større guttene, som har trent en stund.
- Han bor på gård, kommenterer trener Kim Helge B. Moe tørt.
Teknikk
I all hovedsak er det to konkurransegrener innen vektløfting: Støt og rykk. I rykk skal stangen og vektene rett opp, over hodet i en bevegelse, mens det i støt gjøres en stopp i skulderhøyde. Et par av guttene demonstrerer villig forskjellen. Det er tydelig at teknikk er vel så viktig som rå styrke, for å få opp stanga. Guttene fra Vigrestad er for små og spede til å legge på noe særlig vekt ennå.
- Det er teknikk, med spenst, balanse og eksplosivitet som er viktig, sier Moe. Ungene må dessuten trene rygg og mage, noe som gir grunnlag for stabilitet når de blir større.
- Enkelte av dem har fått små sixpacker allerede, smiler Moe, som er veldig imponert over innsatsen de unge legger for dagen.
- De er veldig flinke, og lærer fort, sier Moe, som selv også har gjort det godt. To juniornorgesrekorder har han, med 116 kilo i rykk, og 150 i støt. Til sammenligning er verdensrekorden i støt over 200 kilo. De er tre eldre gutter som trener aktivt, og er ute og reiser for å representere klubben på stevner.
- Det er kjekt å reise, klarer ikke å slutte, sier Moe, som gjerne stiller opp på et støt til ære for kameraet. Det er 90 kilo på stanga. Først opp til skulderhøyde, så raskt opp over hodet. Uten synlig anstrengelse. Jærbuens utsendte kjenner på tyngden. Klarer å løfte stanga til knehøyde, men der er det stopp. Det får være nok å bære kameravesken.
Jærens sterkeste
Det er ikke mange voksne på treningen i dag, men i kulissene smyger en mann i rød t-shirt. Magnar Helleren er liten nå, sammenlignet med da han kunne titulere seg Jærens sterkeste mann. Til tross for at både treningsmengde og vekt har gått ned, klarer han ikke helt å la være.
- Det blir vedlikehold, også har guttungen begynt å løfte, det er gøy, sier Helleren.
I Norge er vektløfting en liten sport. Utenlands er det mer populært. Forbildene finnes da også utenfor landegrensene. Milen Dobrev er Moes store forbilde. Han konkurrerer i 94-kilosklassen, og løfter over 230 kilo i støt.
- Det er helt rått, sier Moe.
Av Sjur O. Anda
Redaktør -