Tom Gaudland
Malvin Austli og resten av fotballgruppa i Klepp idrettslag regner med å selge 600 trær før jul.
Folk kommer langveis fra for å sikre seg juletrærne til Klepp Idrettslag. I år blir det trolig solgt 600 trær, og pengene går til breddesatsningen i fotballgruppa.
Juletresalget har blitt en årviss tradisjon i regi av Klepp Idrettslag. I spissen for det hele står Malvin Austli, som har satt 600 trær i bestilling fra ulike lokale produsenter av juletrær.
- Trærne hentes på Hodne, Kåsen og Kverneland. Det er lokale trær. Og de er helt ferske, så du slipper at nålene faller av før julaften, smiler Malvin Austli, og tilføyer i god selgerånd. - Du får ikke stort ferskere trær!
Stor dugnadsinnsats
Det er et stort apparat som settes i gang for å forsyne kleppsbuen med juletrær. A-lagsspillere, juniorspillere og old boys-veteraner samles i en massiv dugnad fra starten av desember.
- Vi henter trærne hos produsentene. Der er de ferdig saget og pakket. Deretter frakter vi dem til Jærhagen, hvor vi står og selger fra klokken 10 hver dag. Det blir mange timer, sier Austli, som til daglig jobber i inkassobransjen. Å selge juletrær blir en fin avveksling fra en travel jobbhverdag.
- Veteranene står midt i uken, mens de yngre spillerne står i helgene. Det har hendt at jeg har tatt ut feriedager for å dekke opp vakter vi ikke har folk til, forklarer Austli. Med et smil.
Mange tusen trær
Juletresalget representerer en viktig inntektskilde for klubben, uten at Austli vil gå ut med tall. Trærne selges forholdsvis rimelig, rundt 500 kroner pr. stk. Dermed strømmer folk til juletreutsalget, også folk som ikke er fra Klepp.
- Vi har god margin, men det må vi nesten ha med alt arbeidet også, påpeker Austli.
Idrettslaget har drevet denne aktiviteten siden 80-tallet. Det nærmer seg 30 år. Om man antar at snittsalget siden starten har ligget på 300-400 trær hvert år, blir det totalt et sted mellom 9.000 og 12.000 trær. Det er en hel skog, det!
Det fineste treet
- Vi selger stort sett bare edelgran. De siste årene har vi forsøkt med litt fjelledelgran, men det er størst etterspørsel etter vanlig edelgran, forklarer granselgeren.
Han forteller at idrettslaget får mye skryt for trærne de selger, og at det aldri er klager.
- Mange damer spør etter "det fineste treet". Det har jeg alltid sett ut på forhånd, så da får de det fineste treet, smiler Austli.
Salget holder seg stabilt.
- Vi ser jo utfordringen i at mange skaffer seg kunstige trær. Men vi har trofaste kunder, så juletresalget kommer til å være en god inntektskilde for fotballgruppa i mange år fremover.
Tom Gaudland