Gina stabler seg på meiene igjen etter å ha forsert den ene av to tunneler i hinderløypa.
Det er lørdag formiddag i skøytehallen på Nye Loen. Et knippe små balansekunstnere er samlet for å øve inn nye trinn og piruetter på den glatte overflaten. Og husk: Når du først skal falle, så sørg for å lande på stumpen.
Det er nemlig også en del av opplegget når Gøril Vorland leder de små over isen.
- Nå skal vi lære å falle, og hvordan var det vi skulle falle?
- På baken, samstemmer de små, og legger ut. En etter en sørger de selv for å miste balansen, og lander på den fra naturens side godt polstrede bakenden. Alle er godt innpakket, med både varmedresser, votter, luer, hjelm og diverse annet beskyttelsesutstyr.
- Følg meg, sier Vorland, og alle de små henger seg på instruktøren i en lang hale. Fra det ene vantet til det andre.
- Nå skal vi øve på piruett. Ta ut armene slik, og så går vi rundt og rundt, viser Vorland, og de små følger instruksjonene med konsentrert mine. På den andre banehalvdelen har de satt opp en hinderløype. Der skal de små både over, under og ved siden av diverse hinder for å bygge balanse og selvsikkerhet på isen.
Grunnleggende ferdigheter
Søsteren til Vorland, Marie Johnsen, tar over de unge lovende, mens vi låner instruktøren litt.
- Hva er det vi er med på her?
- Dette er skøyteskole for de aller minste, de som skal lære det helt grunnleggende. Det å gå på skøytene, og gjerne løfte en fot, og holde ut armene. Vi har skøyteskole hver lørdag fra halv elleve til halv tolv, og hver mandag fra kvart over fire til fem, sier Vorland. Hun legger til at isen er stor, og at det er plass til mange flere deltakere.
- Hvor gamle er de som kommer på skøyteskolen?
- Disse er nok fra fire og opp til åtte-ni år, anslår Vorland, men legger til at det er fullt mulig å delta selv om du er eldre enn det.
- Dersom du er ti år, og ikke kan gå på isen, så er det bare å komme.
Forskjellige tester
- Hvor mange ganger må de gå her før de kan ta steget videre?
- Det kommer an på, det er sånn som treneren finner ut. En som er tre år vil nok gå lenger på første trinnet enn en som er åtte og har gått litt på skøyter på skolen, sier Vorland, og legger til at deltakerne går gjennom en test for å finne ut om de kan gå videre.
- Hva består testen i?
- Du skal kunne gå på innerskjær og yttersjkær, kjøre svinger, og legge inn det vi kaller et ”ponnihopp”, altså et lite hopp.
Vorland forklarer videre at når deltakerne har bestått test to så begynner det å ligne på kunstløp sånn som du ser på fjernsynet, og at bestått test tre betyr at de kan begynne på konkurranser.
Trenger trenere
Instruktøren understreker at denne formen for trening er fantastisk for den motoriske utviklingen til barna.
- For det første så lærer de andre ferdigheter enn bare det å gå og å løpe. Dette er selvsagt også bra for balansen, og så skal de alltid være rette i ryggen. Så det bidrar derfor også til en god holdning.
Vorland og søsteren er i utgangspunktet ikke utdannet trenere. De går selv i voksengruppen som kalles elleve pluss, og har påtatt seg å lede de aller minste i mangel på utdannede trenere. Derfor kommer hun med en oppfordring til Jærbuens lesere på tampen av vårt besøk:
- Dersom du kjenner noen, eller om du kjenner noen som kjenner noen, som kan noe om kunstløp, så be dem ta kontakt med oss!, oppfordrer hun, før hun legger seg på skjæret ut til de ivrige små prinsessene på isen.
Redaktør -