Jærens store mikroflysønn Per T. Høyland legger i oktober ut på sitt livs flytur. Han tar nemlig sikte på å være den første i verden som fører et mikrofly til polpunktet i Antarktis.
- Er dette forsvarlig, Høyland?
- Ja.
- Hva kan gå galt?
Den ferske Norgesmesteren i mikrofly tenker seg litt om.
- Vel, alt kan jo egentlig gå galt. Men jeg har såpass profesjonell hjelp rundt hele opplegget at det er forferdelig lite som kan gå galt. Været er vel det eneste vi ikke kan gjøre så mye med, sier Høyland.
Med hjelpeapparat sikter piloten til kapteinen og mannskapet på den etter hvert legendariske seilbåten ”Berserk” som skal frakte ham selv og det 229 kilo tunge mikroflyet til stedet for take-off. En annen helt sentral del av hjelpeapparatet vil Høyland ha plassert i setet bak ham i flyet.
God support
- Tore Sunde Rasmussen skal være med. Han har en lang og bred erfaring som fjellklatrer, og har vært to ganger på Mount Everest.
- Hva må du ut med i reiseforsikring for en slik tur?
- Det holder vi på å jobbe med nå. Jeg har faktisk vært i kontakt med Europeiske i dag, sier Høyland uten at han vil gå nærmere inn på kroner og øre.
- Hva sier familien da?
- Vel, jeg har prøvd å holde det på et fint nivå med å si at turen tar seks uker. Men så begynte media å grave, og kom fram til at turen skulle vare i seks måneder, sier Høyland med et smil.
- Men jeg har god support fra fruen. Uten støtte hjemmefra kan du bare glemme en slik tur som dette.
Tilbake til det med været:
- Kan det ikke bli vel mye vind der nede for en såpass liten farkost som et mikrofly er?
- Vi kan lett fly i vind opp mot 20 knop. Det er mer vinden kombinert med kulden som er utfordringen. Men vi har gode klær laget for polare strøk, og så har vi ikke lagt opp til så veldig lange dagetapper. Fra Ross-shelfen og inn til polpunktet blåser det motvind konstant, så vi regner med å bruke lengre tid inn enn ut.
- Hvordan kom du i kontakt med kaptein Andhøy?
- Gjennom motormannen på Berserk. Og så var jeg med på åpningen av deres siste ekspedisjon for et år siden. Så dette har vi jobbet med i litt over et år.
- Gleder du deg?
- Ja, nå seg jeg virkelig fram til å starte opp, sier en entusiastisk Høyland. Han minner avslutningsvis om at det er hundre år siden Roald Amundsen dro til Sydpolen med et ganske annet utstyr enn det som finnes i dag, og at den dristige flyturen blir en hedring av Amundsen og hans team.
Redaktør -