Trives i høyden

29.07.2009
Trives i høyden
På toppen av Mount Bonete, 5050 meter over havet.

Anders Christoffersen fra Bergsagel trives godt når han får oppleve soloppgangen et par kilometer over skylaget. Den unge tindebestigeren har brukt sommeren på klatring i distriktet og kursing i Jotunheimen.

- Hvor liker du å klatre?

- Det er fint i Oltedal, ved Tengesdal og i Nordedalen. Ellers er jeg mye i Sør-Amerika.

- Hvorfor Sør-Amerika?

- Der har du Aconcagua, verdens høyeste fjell utenfor Himalaya. Det er et av fjellene i Seven summits. Jeg var der i fjor, og skal kanskje også ned som assistenguide for ekspedisjonsleder Håkon Hesselberg i januar, sier Christoffersen.

Fjellet som 21-åringen fra Bergsagel snakker om ligger i Argentina, nær grensen til Chile, og toppen rager hele 6960 meter over havet.

- Hvordan oppleves det å være på slike høyder?

- Det er nesten som å ta en bærepose over hodet, og løpe opp og ned trappen. Luften er så tynn. Du går konstant og føler at du får for lite luft. Når du er topptrent så føles det veldig frustrerende å bli så redusert, sier klatreren, og understreker at det er både kjekt og vondt på samme tid.

 

Organiserer selv

- Hva er det som driver deg mot disse toppene?

- Det er flere grunner. Det er jo alltid kjekt å gjøre noe som ikke alle andre gjør. Men først og fremst er det for å se verden. Det å se soloppgangen på seks tusen meter, å se solen komme opp over skylaget, det alene er verdt hele turen. Så er det selvsagt det med å presse seg selv, og se hvor langt du kan gå.

- Er ikke slike ekspedisjoner veldig kostbare?

- Jo, selvsagt. Men første gangen er det ekstra dyrt for da trenger du mye nytt utstyr. Og dersom du gjør det kommersielt, så er det også dyrt. Men vi har organisert turene selv, og da er det billigere, sier han.

Christoffersen er utdannet hjelpepleier, og jobber også som vikarlærer på Gand Videregående skole på helse og sosiallinjen. Til høsten begynner han på sykepleierstudiet ved Universitetet i Stavanger.

 

 

Seven summits

Den unge klatreren legger ikke skjul på at det å bestige de høyeste fjellene på hvert kontinent, eller det såkalte ”seven summits” er målet. Med Aconcagua har han tatt det første steget, og allerede til neste vår tar han kanskje et særdeles kaldt neste steg. Da planlegger han nemlig å erobre den høyeste toppen i Nord-Amerika. Den heter Denali, og ligger i delstaten Alaska. Det regnes som å være et svært vanskelig fjell å klatre på grunn av klimaet.

- Ja, det er verdens kaldeste fjell. Problematikken her er annerledes enn andre fjell, med bresprekker, kald vind og lave temperaturer. Det krever en del mer, men vi har begge lang vintererfaring, understreker Christoffersen om seg selv og turkameraten.

- Dette er et fjell jeg ikke tar lett på, for å si det sånn.

- Tar du lett på andre fjell?

- Nei, jeg tar aldri lett på store fjell. Bare i fjor var det til sammen ti dødsfall på Aconcagua. Mange sier nok at det et enkelt fjell å klatre reint teknisk, men alle høye fjell har jo sine risikoer. På Aconcagua for eksempel så blåser det ganske mye, sier Chistoffersen.

 

Arne Ness som inspirator

Christoffersen er forsiktig med å trekke fram klatrere som har inspirert ham. Da kan det fort bli mye å leve opp til. Men han gjør det likevel.

- Hvis jeg skal trekke fram noen så må det være Arne Næss. Jeg synes han har fine synspunkter på både klatring og friluftsliv. Han tok nok en del risikoer, men han var veldig opptatt av å ha det fint på tur. Når han fikk spørsmålet om når han begynte å klatre, svarte han med motspørsmålet: Når sluttet du? Han sluttet egentlig aldri å dra på turer.

- Drar du også på andre typer ekspedisjoner?

- Ja, jeg har jo hatt år der jeg har hatt flere utenetter enn innenetter. Du kan si det sånn at friluftsliv det er meg. Men turene trenger ikke å være ekstreme for å være fine. Jeg gikk over Finnmarksvidda i vinter. Det var rundt 12 mil, fra Alta til Karasjokk.

- Det hørtes kaldt ut?

- Ja, men en må jo bare kle seg skikkelig. Jeg liker lange skiturer, og har også en drøm om å gå over Grønland. Men der handler mye om finansiering. Det blir mye jobbing og sparing.

- Hva er budsjettet på en kryssing av Grønland?

- Rundt tretti tusen, anslår den ivrige friluftsmannen. 

På hjemmesiden hans kan du finne mer informasjon om den unge eventyreren: www.anders88.wordpress.com

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...