Birgitte Kielsen hviler i sterke armer. Hun reiser til NM i Bergen sammen med Andreas Hjelmtveit og Joachim Merenyi.
Det er i alle fall tre riskabuer som går glipp av Riskadagene i år. De forsvarer bygdas ære i styrkeløft-NM i Bergen samme helga.
Andreas Hjelmtveit har med seg talentene Birgitte Kielsen (17) og Joachim Merenyi (18) til Bergen. Merenyi har vært skadet og er bare med for å se og lære denne gang. Kielsen skal for første gang prøve seg mot de beste seniorene i sin klasse.
-Og hun skal gruse sin personlige rekord i markløft, mener Andreas Hjelmtveit.
Riskabuer kan markløft
Birgitte Kielsen tok sølv i ungdoms-NM i november. I favorittøvelsen markløft ble det ny, norsk ungdomsrekord med 132,5 kilo. Det er den rekorden tidligere verdensmester Hjelmtveit mener bør slås. Det synes hun selv også.
-Jeg har hatt flere løft over 140 kilo på trening. Jeg satser på rekord, men er egentlig med i senior-NM for å få erfaring. Flere av konkurrentene var nettopp med i EM. Det er høyt nivå i klassen, sier hun.
-Hommersåk Atletklubb har alltid vært best i markløft. Det handler om kultur og tradisjoner. De nye som kommer inn lærer av de etablerte, mener Andreas Hjelmtveit.
Joachim Merenyi er et unntak i så måte. Han har også norsk ungdomsrekord, men det er i benkpress. Han hadde 200 kilo på stanga i rekordløftet sitt. Skaden han har slitt med gjør at han må vente til junior-NM i november før han kan prøve å forbedre besteresultatet sitt.
Lærer av den beste
Andreas Hjelmtveit har vært mentor og læremester for begge de to talentene.
-Jeg begynte å trene da jeg var 12 år. Etter et par år fikk jeg treningsprogram av Andreas, og bestemte meg for å satse, forteller Joachim Merenyi.
-Det gikk rykter i klubben om en 14-åring som løftet 100 kilo i benkpress. Det er ganske spesielt, sier Hjelmtveit.
Birgitte Kielsen begynte å trene for å restituere seg raskere etter en alvorlig kneskade da hun var 14.
-Jeg spilte håndball, men ble satt ut da korsbåndet røk. Jeg ville raskt tilbake på banen, og gikk til atletklubben for å trene meg opp. Men etter å ha trent litt her, merket jeg at jeg ble sterk. Andreas så talentet og fulgte opp med eget treningsprogram, forteller hun.
Andreas Hjelmtveit har ikke deltatt i NM de siste årene. Han konkurrerer internasjonalt, og det er ikke alltid NM passer inn i treningsprogrammet.
-Nå har løfting uten utstyr fått egne konkurranser. Jeg liker best den formen. Det er ikke eget VM for løfting uten utstyr dette året, men jeg satser mot VM i Sør-Afrika neste sommer, sier Hjelmtveit, som tok bronse i tilsvarende VM i fjor.
Trygt for de unge
Hommersåk Atletklubb startet i 1991. Lokalene i Eskemyrveien flyttet de inn i 6-7 år senere. Klubben har 200 medlemmer og 12-13 aktive løftere.
-Folk er velkomne enten de bare vil holde seg i form eller satser aktivt på styrkeløft. Vi har medlemmer fra 14 år til over 70, sier Andreas Hjelmtveit.
De tre løfterne skryter av samholdet og det sosiale aspektet i styrkeløft – både i klubben og i styrkeløftmiljøet ellers.
-Personlig trener jeg både her og hos de andre klubbene i Sandnes. Det sosiale er viktig. Styrkeløft betyr mye monoton trening, og det ligger veldig mye arbeid bak et stevneløft, understreker Hjelmtveit.
-Vi merker også samholdet i konkurranser. Alle pusher hverandre. Når jeg gjør tunge løft, står ofte konkurrentene rundt og roper og heier for å hjelpe meg med å få stanga opp igjen, sier Joachim Merenyi.
Atletklubben er også et idrettslag som er underlagt forbund og dopingkontroller. Hjelmtveit mener det gjør at det er tryggere å sende ungdommene dit enn til et vanlig treningssenter.
-Det er fokus på antidoping, og vi følger opp med kontroller. Vi har også dyktige veiledere som hjelper til enten folk bare vil trene eller de vil satse mer aktivt, sier han.
Redaktør -