Verdensmesteren i styrkeløft fra 2006, Andreas Hjelmtveit fra Hommersåk, tok som ventet tittelen som Jærens sterkeste i august. Han tok også bronse i markløft i uoffisielt VM i styrkeløft uten utstyr i Stockholm i sommer.
Da Jærens elleve sterkeste møttes til strongman-duell på Hommersåk i august, var det ventet at kampen ville stå mellom to kolleger fra Sandnes politistasjon – tidligere europamester i styrkeløft, 52 år gamle Børge Øvrebø fra Ganddal Atletklubb, og tidligere verdensmester i samme idrett, 30 år gamle Andreas Hjelmtveit fra Hommersåk Atletklubb.
De ble også nummer en og to – med Hjelmtveit som vinner – men 19 år gamle Stian Lønnum Thue fra Nærbø Strongman Team bød på sterkere motstand enn ventet, og pustet de to mesterne i nakken helt til siste øvelse var unnagjort. Han har skumle planer om å slå de to styrkeløfterne neste gang de møtes.
-Neste år skal jeg vinne. Strongman er en sport som setter krav til utøverne på mange plan. Styrkeløft handler bare om å løfte. I strongman trenger du også hurtighet og smidighet. Jeg har ikke sjanse mot styrkeløfterne når det bare skal løftes tungt, men jeg trener strongman og profitterer på mer variert trening, sier 19-åringen fra Nærbø.
-De får bare komme, de som vil prøve seg, svarer Andreas Hjelmtveit, som har til hensikt å forsvare mesterbeltet neste år.
Cup neste år
Neste år skal Jærens sterkeste kåres etter fire konkurranser. Det skal lages en egen cup med konkurranser på Moi, i Sokndal, på Ganddal og Hommersåk før sammenlagtvinneren kan kåres. I år var det bare den ene konkurransen på Hommersåk, men den var til gjengjeld en publikumssuksess til tross for vestlandsk sommervær.
-Det var en fantastisk flott dag, og konkurranseformen gjør at det blir spennende for publikum. Vi talte over 1.000 frammøtte på brygga, og det var et stort øyeblikk både for oss arrangører og for Andreas som vant på hjemmebane. Neste år legger vi opp til å ha mer show rundt konkurransene, og vi trenger å gjennomføre dem på stadioner med tribuner for at folk skal få med seg alt, sier Arild Gismervik fra Hommersåk Atletklubb.
Gismervik forteller at det er satt ned et eget styre som skal lage opplegget for neste års utgave av Jærens sterkeste. Konkurransen kan også bli utvidet med flere klasser og deltakere.
-Det var mange som ville være med i år, men som ikke fikk plass. Neste år er det aktuelt med en egen ungdomsklasse, og kvalifiseringsrunder før konkurransen starter. Vi har også krav om at alle deltakere skal være med i klubber og være underlagt dopingkontroller, understreker Gismervik.
Han er også på leting etter de naturlig sterke som ikke driver organisert trening.
-Vi vet at det finnes bønder og andre rundt om som er kjent for å være sterke. Vi vil gjerne finne dem og invitere dem med i Jærens sterkeste, sier han.
Forsvarer beltet
Regjerende mester Hjelmtveit har allerede varslet at han stiller opp for å forsvare beltet sitt neste år. For en toppidrettsutøver som styrkeløfter Hjelmtveit, er Jærens sterkeste mest show. Men så er det dette med sirkushester og lukten av sagmugg.
-Vinnerinstinktet er uansett like sterkt når konkurransen er i gang. Jeg er ikke med bare for å delta. Børge Øvrebø satser på dette, og jeg blir mobbet på jobb hvis jeg ikke slår ham. Frank Nagy fra Sokndal er også en hard konkurrent, og det er flere ungdommer på gang. Det er prestisje i å bli Jærens sterkeste, mener Hjelmtveit.
-Er det vanskelig å konkurrere mot strongman-spesialister for en som bare er vant til å løfte tungt?
-Grunnstyrken er på plass, så det handler mest om å bli kjent med øvelsene på forhånd. Kondisjon, teknikk og eksplosivitet betyr mer i strongman, men jeg er klar for å møte de som stiller opp, forsikrer han.
God uten utstyr
Andreas Hjelmtveit var også i Stockholm i juni. Der arrangerte IPF verdenscup-konkurranse i styrkeløft uten utstyr. Det er stor forskjell på løfting med og uten utstyr, og mange mener det bare er uten utstyr man får avgjort hvem som virkelig er den sterkeste.
Hjelmtveit løftet totalt 795 kilo. Det holdt til en femteplass sammenlagt. Kiloene fordelte seg på 290 kilo i knebøy, 180 kilo i benkpress og 325 kilo i markløft. Resultatet i markløft holdt til tredjeplass og bronsemedalje i den disiplinen.
-Dette var som et prøve-VM i løfting uten utstyr, og det blir en årlig konkurranse framover. Men det er ikke sikkert det blir noe offisielt VM. Styrkeløft-sporten må bestemme seg for om de vil konkurrere med eller uten utstyr. Utstyrsprodusentene kjemper selvsagt for å beholde dagens regler, men det er lettere å bli en OL-gren uten. Det blir også tettere mellom løfterne og mer spennende konkurranser når vi løfter uten alt utstyret, sier Hjelmtveit, som er en av løfterne som trener mye uten utstyr.
-For meg er forskjellen bare 20-30 kilo når jeg løfter med og uten utstyr. For andre kan det være opp mot 100 kilo i forskjell.
Redaktør -