Trener Kurt Jonassen forklarer hvordan avluttningne skal gjennomføres. Fra venstre Morgan Gramstad, Egil B. Seldal, Harald Egeland og Vuong N. Huu.
I overkant av et halvt år har Kurt Jonassen og Ole Seldal drevet Norsk Fotballakademi Hana, og allerede nå begynner de å se effekten av det
Fotballakademiet er et tilbud for ungdom i alderen 9 til 15 år som ønsker å bli bedre fotballspillere. I et halvt år har i overkant av 30 unge talenter fått ekstra oppfølging etter skoletid, og tanken er at de skal få mer tid til å trene på tekniske detaljer enn de hadde fått sjansen til på vanlige fotballtreninger.
Studietur
For et år siden dro Jonassen og Seldal på studietur til Everton i England i regi av Norsk Fotballtreneres Forening. Her skulle de studere hvordan Evertons fotballakademi fungerte. Turen var en så god inspirasjonskilde at de bestemte seg for å starte opp noe tilsvarende her hjemme. Tankene ble presentert for både Hana IL og lokale sponsorer, som støttet opp om prosjektet. Som resultat har i dag 35 unge talenter et tilbud etter skoletid. Den foreløpige kapasitetsgrensen er satt til 40, så fortsatt er det plass til noen flere.
Best på spillerutvikling
Målet for akademiet er å bli best i Sandnes på spillerutvikling, både for å fremskaffe gode spillere til eget a-lag, men også med tanke på Sandnes Ulf, som nå er i Adeccoligaen. For å bli god trengs det mye trening, spesielt trening på tekniske ferdigheter. Slik idrettslagene fungerer i dag, strekker ikke treningstiden til for å kunne øve ekstra på detaljer. De to treningene i uken som akademiet har, dreier seg derfor i all hovedsak om å få øvd inn små tekniske detaljer.
– Vi trener ikke spesielt mye kondisjon eller andre former for utholdenhet. Tanken er at de skal kunne gå på vanlig fotballtrening om kvelden i tillegg, men her er vi mer fokusert på det arbeidet vi gjør, forklarer Kurt Jonassen. Han har sett at spillerne har hatt utbytte av akademiet i klubbsammenheng.
Disiplin og kosthold
Men akademiet handler ikke bare om fotballferdigheter, disiplin og ernæring er like viktig. Når spillerne kommer fra skolen blir de møtt av to voksne, og begynner med et godt måltid.
- Riktig og godt kosthold er viktig, understreker Seldal. Han forklarer at han har sett spillere spise opp til seks brødskiver før treningene, noe han tror kan være vanskelig å få dem til å gjøre hvis de er hjemme alene.
- Fotballakademiet er ikke en oppbevaringsplass, og vi ser helt klart at vi er med på å gi barna gode rutiner, legger han til. Til hver trening oppnevnes det en ordensmann som har ansvar for å se til at utstyr blir rigget opp og tatt ned igjen. Samtidig forventes det at spillerne organiserer og starter oppvarmingen selv, uten at de voksne trenger å passe på at alt blir gjort.
Blir skoleflinke
Undersøkelser fra tilsvarende prosjekter i Randaberg har også vist at de som deltar i programmet også gjør det bedre på skolen og i andre sammenhenger. Jonassen tror det kommer av at fysisk aktivitet er viktig for at barn skal kunne klare å sitte rolig og konsentrere seg. Samtidig kreves det fra akademiets side at spillerne faktisk bryr seg om fotballen og vil bli bedre.
- Vi er veldig klare på at spillerne må vise motivasjon og aktivt være med på å heve nivået på treningene, sier han.
Dataprogram
- Før spillerne har kommet seg ut på gressmatten har vi allerede gått igjennom dagens trening inne på brakka, forklarer Jonassen.
- Alle spillerne vet hva de går til før de går ut, sier treneren. Han smiler fornøyd mens han spaserer over gresset og ser at spillerne allerede har satt opp utstyret og er i gang med oppvarmingen. Fotballakademiet bruker et dataprogram som kalles S2S for å demonstrere for spillerne hva dagens trening går ut på. Programmet er anerkjent i trenermiljøet og ble i sin tid utviklet av en trener med tilknytning til FK Göteborg i Sverige. Treningene varer i 90 minutter som deles inn i 15 minutter oppvarming, en time fokusert arbeid på detaljer før man de siste 15 minuttene tar med seg disse detaljene inn i praktisk spill.
Utvider tilbudet
Fra første mars utvides også tilbudet. Jonassen tar da ut permisjon fra jobben i et år for å satse på fotballakademiet på heltid og fra den dagen av startes det med en morgentrening i uka. Igjen understrekes det hvor viktig det blir med et godt måltid, og både Seldal og Jonassen har stor tro på at bare det å få seg en god frokost før skolen vil gi de unge utbytte. – Hvordan disse treningene blir lagt opp er ikke helt klart enda, men det som er sikkert er at det startes med en god frokost, smiler Jonassen. Etter det blir det tid til en times trening før ungene får god dusj og går på skolen.
Et godt tilbud får spillerne også i sommerferien. Akademiet planlegger en tur til Danmark, nærmere bestemt Ålborg, hvor den danske treneren Poul Erik Andreassen skal trene dem. Andreassen, som vi kanskje best kjenner fra Viking, er i dag trener for ungdomsavdelingen i Aalborg Boldspilklub.
- Danmark ligger langt foran Norge når det gjelder å satse på talentutvikling, sier Jonassen og han er sikker på at Norsk Fotballakademi Hana er kommet for å bli.
Redaktør -