Sykkelgruppen står klar bare minutter før klokken slår åtte, og da er det av gårde
Klokken åtte presist hver søndag møtes to grupper mosjonister ved Prix butikken i Ganddal sentrum. Det er helt tilfeldig at syklistene og joggerne har eksakt samme avgangssted og tid. De to gruppene har ellers ingenting med hverandre å gjøre.
Ikke nok med at de har felles oppmøtested og tid, de er også organisert etter samme prinsipp: ”Møt opp de som vil, men vi venter ikke på noen.” Sandnesavisen slo av en prat med Terje Spanne i sykkelgruppen og Jøran Solheim i joggegruppen.
- Vi er en venners venners gjeng som løper rundt Stokkalandsvatnet hver søndag klokken åtte. I begynnelsen var vi bare noen ganske få, men nå blir vi flere hver gang, og det hender vi er opp mot tjue stykker, sier Soleheim engasjert. Det var han og kompisen Arild Selliken som startet det hele.
- Hvordan var det denne tradisjonen kom i stand?
- Vi tenkte at nå må vi få mosjonert litt, og samtidig få flest mulig med sånn at det blir sosialt. Vi prater varmt om dette til alle, og prøver å få med flest mulig. Og nå har jungeltelegrafen begynt å gå, og det synes vi er kjekt, sier mosjonisten.
- Blir det fort spredning i gruppen, eller er dere ganske jevne?
- Vi holder alltid samlet første runden, og den dårligste bestemmer farten, men så er det mer fritt. Noen løper flere runder, og finner kanskje da noen å løpe sammen med, sier Solheim.
Tiltaket har vært så populært at nå planlegger gruppen å arrangere et mosjonsløp med tidagning og premier. Planen er at løpet skal gå den andre juledag, og at alle inntektene skal gå til et barnehjem i India.
Sommer- og vinterrute
Gruppen som foretrekker pedaler og tynne hjul har gjort seg klar, og klokken tikker mot åtte. Det er ingen som er leder i gruppen, så vi henvender oss til tilfeldig valgte Terje Spanne.
- Dette er ingen organisert klubb. Det er åpent for alle, og vi pleier å være fra to til rundt tolv stykker. Vi har avgang her fra Prix`en på Ganddal hver søndag klokken åtte. Da er det ingen som venter på noen, da bare sykler vi, sier Spanne bestemt.
- Hvor sykler dere?
- Vi har en vinterrute som er nokså fast fordi vi må ta hensyn til at ikke alle veger er opplyste. Vinterruten går her fra Prix, til Kverneland, så til Klepp stasjon, inn til Kleppekrossen, ned Verdalen, til Voll, Tjelta, forbi flyplassen til Soma, forbi Fredheim arena og tilbake til Ganddal. Sommerruten varierer vi litt, og vi bestemmer ofte hvor vi skal sykle når vi møtes. I dag skal vi sykle til Kverneland, langs Frøylandsvatnet, til Bryne, så til Lye, over til Ålgård, så Figgen, Høylandskirken, og tilbake til Ganddal langs Stokkalandsvatnet, sier Spanne.
Fritt og godt
- Hvor lenge har dere holdt på?
- Jeg vet ikke helt, men det begynner å bli noen år. De første som var med fra starten er med fortsatt. Jeg tror det ganske enkelt startet med at noen ganske få bare bestemte seg for å sykle noen dager fast, så har det bare ”ballet” på seg.
- Hvordan er nivået?
- Det er alt fra vanlige mosjonister til de som sykler ritt fast. Du kan vel si at nivået er sånn at de fleste her klarer å gjennomføre et Nordsjøritt.
- Har du vært med på Nordsjørittet?
- Nei, jeg har ikke vært med. Det har bare ikke blitt. Jeg synes det er greit med bare denne treningen, det at jeg bare kan stille opp når det passer, og om du ikke kommer så er ikke det et problem. Det er fritt og godt. Jeg bare triller ned til Prix`en, og så er det bare å sykle. Du får ikke stryk om du ikke møter opp. Det er en svært positiv gjeng, understreker Spanne som bor på Ganddal. Han sier videre at de fleste som er med i gruppen bor eller jobber på Ganddal.
Bør ha litt erfaring
Selv om Spanne oppfordrer folk til å kaste seg på, så understreker han at de som vi være med bør ha litt sykkelerfaring.
- Holder dere gruppen samlet, eller blir det fort litt spredning i feltet?
- På en runde så kan det være at noen tar litt av, men så roer de seg, og venter på de andre. Vi prøver å holde gruppen samlet. Men det er viktig å få med at de som stiller opp bør ha syklet litt på forhånd. Snittfarten på forrige tur var opp mot 30 kilometer i timen, og det er ganske fort, advarer Spanne.
Han sier videre at gruppen sykler uansett vær, eller i hvert fall nesten uansett vær. Det eneste som kan stoppe sykkelturen er isete og glatt veg. Spanne sier videre at det ikke er noen aldersgrense for gruppen, og at snittalderen nok ligger på rundt førti.
- Når begynte du selv å sykle?
- Hehe, jeg har alltid syklet, helt siden jeg var liten.
Redaktør -