Hadde man spurt folk på gata i Sandnes hvem FS-Ravens er, er det slett ikke sikkert det er så mange som hadde kjent til ishockeylaget som bærer byens navn.
Forus/Sandnes Ravens ligger i dag på åttende plass i 2. divisjon (3. nivå) i ishockeyens serie. Klubben ble stiftet i 1993, da under navnet Sandnes Ishockeyklubb. Dagens trener, Dag Henning Saurdal, var en av de tre som i sin tid tok initiativet til å starte klubben.
-I dag er ikke Sandnes-identiteten i laget like sterk, de fleste spillerne kommer fra Stavanger, men vi har valgt å beholde Sandnes-navnet – både på grunn av historien og for å legge litt press på Sandnes kommune. Det er en skandale at landets åttende største by ikke har noen ishall. Det er stor hockey-interesse blant barn i regionen. En hall på Sandnes hadde vært sprengt i løpet av noen uker. Se bare hvordan de satser på et lite sted som Nærbø. Gi dem et par år, så vil Nærbø være veldig gode, mener Saurdal, sittende på benken i garderoben i den nye ishallen i Stavanger.
Opprykk i fjor
FS-Ravens rykket i fjor opp fra 3. divisjon etter å ha slått IL Kraakene fra Moss 9-7 over to kamper. Kampene synliggjorde også at selv om Stavanger for tiden satser og gjør det godt, er ishockey likevel større på østlandet.
-Motstanderen vår var store favoritter etter 16 kamper uten tap, og kom hit for å sikre et enkelt opprykk. Interessen var såpass stor at til og med bortekampen i Stavanger ble direktesendt på lokalradioen, og i Moss var det full hall. Det var en verden som var ny for oss, men vi vant 4-1 hjemme og kontrollerte bortekampen og sikret opprykket. Det var en seier som smakte godt, gliser Saurdal.
Motstanderne i 2. divisjon er også stort sett fra østlandet. Opprykket har både medført mer reisevirksomhet og tøffere motstand for FS-Ravens.
-Det er bra nivå i 2. divisjon, blant annet med mange eliteseriespillere som trapper ned og mange unge som er på vei opp. Målet vårt er å etablere oss i denne divisjonen og heve bunnivået vårt, sier treneren fra Sandnes.
Ungt og gammelt
Spillerstallen til FS-Ravens er også en god blanding av unge og gamle spillere. Det er 25 års forskjell på de yngste og de eldste. Stavanger Oilers la i fjor ned sin satsing på U19-lag. Det betyr at flere unge spillere som går fra U17-laget ikke når opp til Oilers sine lag i eliteserie og 1. divisjon. FS-Ravens og 2. divisjon er riktig nivå for mange av disse.
-Vi har også en viss utveksling av spillere med Oilers 2 i 1. divisjon. Da er det lettere for de unge å få erfaring på det riktige nivået, sier Dag Henning Saurdal, som også trekker fram de eldre spillerne som gode forbilder.
Spillende klubbleder Tor Faret er en av de eldste på laget. Han spilte ishockey til han var 15, og startet opp igjen da han var 30. Så lett er det ikke å spille seg inn på FS-Ravens i dag.
-Nivået vårt har hevet seg siden jeg startet igjen. I dag vil vi helst ha spillere fra juniorlag. Vi vet det er spillere i regionen som trenger et tilbud på vårt nivå. Neste år satser vi på å ha lag i både 2. og 3. divisjon. Da trenger vi flere spillere. FS-Ravens er et tilbud til dem som vil ha god trening uten å satse helt på toppnivå, sier Faret.
Egen identitet
Selv om FS-Ravens har et formalisert samarbeid med Stavanger Oilers om utvikling og utveksling av spillere, er Faret klar på at FS-Ravens ikke er noe Stavanger Oilers 3.
-Vi har overtatt samarbeidsavtalen Oilers tidligere hadde med Siddis og Viking, men FS-Ravens er helt klart en egen klubb. Og dette er helt klart breddeidrett. Vi skulle gjerne hatt sponsorer, men det er i stedet spillerne som finansierer det aller meste av satsingen gjennom kontingenter, forteller Tor Faret.
FS-Ravens ligger på 8. plass i ishockeyens 2. divisjon, med to seire, en uavgjort og ni tap, når Sandnesmagasinet går i trykken.
-Vi har tapt litt for mange jevne kamper på grunn av manglende rutine, mener trener Dag Henning Saurdal.
Redaktør -