Kristoffer Haugland øver teknikk og slagferdighet med trener Stephen Meinich-Bache
”Float like a butterfly, sting like a bie”, sa Muhammed Ali. Mannen som regnes som verdens beste bokser gjennom tidene. På Hommersåk flyter syv spirer rundt på gulvet mens de retter røde boksehansker ut i lufta.
- Opp med garden! Høyre, høyre! Beskytt deg med armene!
Trener Stephen Meinich-Bache instruerer mens han holder to store flate hansker, eller mitts, opp foran en dansende Kristoffer Haugland på 14 år. Kristoffer hopper rundt på gulvet, mens han vekselvis retter en rett venstre og høyre mot treneren. Under to mørke, rynkede øyenbryn vises konsentrasjonen tydelig.
- En blir veldig sliten. Men det er da en kjenner at en lever, forteller den unge bokseren.
Macho
Boksing er en av verdens eldste, og best dokumenterte idretter. Bilder av mennesker som bokser er funnet på 8000 år gamle hulemalerier i Etiopia. De gamle egypterne boksa, og det samme gjorde grekerne i de olympiske leker for 2000 år siden. I 1917 starta engelskmannen James Figg, en skole i London som underviste i boksing. I Hommersåk starta boksekurset for ungdom opp i høst. 5 gutter og 2 jenter spretter denne torsdagskvelden rundt i en liten treningssal mens Madonna synger i bakgrunnen. De hopper tau, skyggebokser, eller denger løs på en stor boksesekk. Det hele ser ganske uskyldig ut, og man glemmer litt at de faktisk bedriver en idrett som går ut på å banke hverandre opp.
- Jeg tror boksesporten har fått et større machopreg enn fortjent, mener trener Stephen Meinich-Bache.
- På 1800-tallet ble boksing faktisk ansett som en gentlemanssport. Man boksa for å avgjøre feider, sier han, før han fortsetter.
- Det er en veldig stor forskjell mellom profesjonell boksing og amatørboksing. I amatørboksing er det få skader, og det legges vekt på sikkerhet. Under kampene har bokserne både hode- og tannbeskyttelse, i tillegg til boksehansker, forteller han.
- Men dette er jo en sport hvor det premieres i å skade motstanderen. Hvor etisk riktig er det?
- I boksing finnes det mange regler som sier hva du kan, og ikke kan gjøre i bokseringen. I amatørboksing, som vi bedriver, er det for eksempel ikke lov å slå motstanderen i bakken, såkalt knockout. Du vinner kun på poeng. Det vil si hvor mange treff du får på motstanderen. Både trenere og dommeren kan stoppe kampen hvis de føler at en av bokserne har fått for mye juling, sier han.
Kun på trening
Ifølge reglementet kan du begynne å bokse fra året du fyller 14. Fra du er 12 år gammel kan du gå såkalte diplomkamper. Her skal det ikke slås hardt, og det kåres en vinner ut fra ferdigheter.
- På denne måten lærer de unge bokserne seg teknikk, og de lærer reglene, sier Meinich-Bache.
- Det er ikke meningen at du skal bli god til å sloss. Boksing er ren idrett, understreker han, og legger til.
- Boksing er noe vi kun gjør på trening, og aldri ellers.
Ifølge treneren skal det mye treningsvilje, teknikk og god koordinasjon til for å bli en dyktig bokser.
- Det er rett og slett knalltøft, sier han.
I et hjørne av treningssalen står Janne Hana på 16 år, og denger løs på en boksesekk.
- Er det ikke vondt når du blir truffet av en annen boksehanske?
- Jo, noen ganger gjør det litt vondt. Men jeg tåler alt.
Redaktør -