Svanhild Gilje (t.v.), mannen Willy og Rigmor Killingland, alle fra Sandnes, synes middelalderborgen Hammershus er vel verd et besøk
Strømmen av vest-norske feriegjester til Bornholm er økende. De kommer flokkevis i busser, i bil eller på sykkel. Hvorfor? Fordi mulighetene for friluftsliv er så mange, og fordi solskinnsøya i Østersjøen har så mye interessant å vise fram på et begrenset areal. Dessuten: bornholmere og nordmenn går godt sammen, nordmenn er rett og slett hyggelige mennesker. Det påstår iallefall Jacob Lund.
Lund leder og eier Team Bornholm, et lokalt firma som tilbyr turpakker for både bussturister, familier i bil og syklister. Han kan opplyse at gruppen norske turister har økt med 20 prosent dette året. Tidligere kom nordmennene mest fra Oslo og Østlandet. I dag ser han en økende strøm fra Vestlandet og Sørlandet – ikke minst fra Rogaland og Sandnes.
Bussturistene får tilbud om ferje, hotell og guidede omvisninger. Familier i bil kan kjøpe en turpakke som kan bestå av ferje og tre overnattinger. Sykkelturister får tilbud om sykkelleie, overnatting og bagasjetransport i tillegg til ferjebilletten. Syklistene kommer som regel uten sitt framkomstmiddel. Ikke noe problem, det, forsikrer Jacob Lund, for øya strømmer nesten over av utleiesykler. Det gamle opplegget med telt, sovepose, mat og kjøkkengreier skulle med andre ord være helt unødvendig – selv om det stadig er noen som sverger til den gammeldagse feriemåten. Og da har de et stort antall campingplasser å velge mellom. Pluss fem vandrehjem og en rekke andre overnattingstilbud innendørs i tilfelle uvær.
Festivalturer
- Hva med prisnivået?
- De fleste kommer i bil. I lavsesongen kan vi tilby ferje for bil og fem passasjerer pluss tre overnattinger for en pris helt nede i 3500 danske kroner. Og det er virkelig billig, mener Jacob Lund.
Ellers er festivalturer for norske kor og korps det helt store segmentet for Team Bornholm. De siste ti årene har Lund og hans folk tatt imot 225 norske musikkorps. Da legges det til rette både for selve festivalen med konsertsteder og marsjruter og for aktiviteter og opplevelser på fritid og fridager.
For vanlige bussturister tilbyr Lunds firma ferje, overnatting og turer med lokalguide. Nordøya én dag, med besøk på f.eks. middelalderborgen Hammershus, fiskerbyen Gudhjem og en rundkirke. Dag to farer man over sørøya med stopp i den vakre byen Svaneke, strendene på Dueodde og kanskje et besøk på Danmarks største vingård. Mange av bussturistene ønsker spesielle turer, med fokus på emner som golf, jazz, blomster eller historiske steder. Tidligere i sommer hadde Lund to busser fra Jæren som var siktet inn på den årlige jazzfestivalen i Allinge.
- Mange, ulike norske grupper, med andre ord?
- Ja. Nordmenn er gode til å organisere seg i grupper. Og de bruke gjerne penger på felles opplevelser.
- Hva er det ellers som trekker så mange nordmenn til Bornholm?
- Her kan man se og oppleve veldig mye på et lite område. De pitoreske byene trekker, det samme gjør de lange sandstrendene. I tillegg får de med seg borger, rundkirker, silderøkerier og mye annet.
- Og folk er fornøyd?
- Mange bestiller allerede nå ny tur for neste år. Gjenbesøk den beste indikatoren på vellyket tur, mener Jacob Lund.
Nordmenn vil sykle
I Bornholms Velkomstsenter i Rønne bekrefter Helle Hansson mye av det Lund forteller, bl.a. at nordmenn er en økende gruppe, den tredje største av de utenlandske, nest etter tyskere og svensker. Samtidig er tyskerne på retur mens de nye EU-borgere fra Polen gjør nordmennene rangen stridig.
- Av nordmenn er det svært mange som vil sykle. De vil vite hvor det er koselig å være, og de vil ha råd om de beste badestrendene. Liksom de mange som kommer i bil. De norske turistene er vennlige og greie, og det ser ut til at de er veldig godt fornøyde når de reiser hjem etter endt opphold, sier Helle Hansson.
Fornøyd sjåfør
Koll Kyllingstad hos Hommersåkfirmaet Sverre Haga forteller at hans selskap neste år vil gå ut med åpen påmelding til Bornholm-turer, i tillegg til tilbud om gruppeturer. Han var selv sjåfør på en tur i juni med pensjonister fra Rogaland.
- Bornholm er en veldig positiv opplevelse. Avstressende og idyllisk. Og turen gir god respons hos deltakerne. Det er mye å se på et relativt begrenset område og det blir lite kjøring. Jeg syntes det var en opplevelse å gå rundt i den pitoreske og godt bevarte kystbyen Svaneke. Og for meg som sjåfør var alt veldig godt tilrettelagt fra den lokale arrangøren Team Bornholm’s side, mener Kyllingstad.
Glade deltakere
Sandnesavisens utsendte har tatt en kort rundspørring blant et knippe av sommers glade deltakere på bussreisene fra Rogaland. Felles for dem alle er at de synes Bornholm-turen var en god og minnerik opplevelse. Selv værgudene viste seg fra sin beste side.
Rigmor Killingland fra Austrått i Sandnes synes middelalderborgen Hammershus var spennende, og at de velstelte og fargerike byene var veldig koselige. Hun fikk god mat og møtte hyggelige folk. En fantastisk øy, synes hun.
Anny og Helge Friestad fra Haugland ved Bryne nevner rundkirker og sjarmerende byer, ikke minst Svaneke, der svigersønnen har bodd i mange år. De nevner også lange, hvite sandstrender og den berømte varmrøkte silda, pluss den hjemmelagde sjokoladen fra Snogebek. Helge var overrasket over at øya var så stor som den var. Han kan godt tenke seg å komme tilbake. Da vil han besøke flere museer.
Pensjonert bonde, Ingvar Meland fra Klepp, var imponert over de fine åkrene og syntes vindmøllene var flotte
- Virkelig noe å skaffe seg på Jæren, synes han.
Reisekameraten Steinar Hadland fra Time er enig, i tillegg til at besøket på vingården falt i smak, bokstavelig talt. Mildrid Undheim fra Kverneland i Time syntes nattbesøket på Hammershus var spennende. Hun nevner spesielt det lange fakkeltoget.
Astrid Skjelbred, også hun fra Time, hadde aldri tenkt seg at Bornholm var så spennende. Alt var veldig godt tilrettelagt for turister, og hun hadde fått med seg mye av øyas interessante historie, forteller hun. Mens Torveig Gjesdal var imponert over veldrevet jordbruk og fin, gammel bebyggelse.
Redaktør -