I idylliske omgivelser langs elven Eider ligger den søvnige landsbyen Delve. Våger du å kjøre av autobahn og heller følge tyske landeveier, kan vi garantere et annerledes Tyskland i ferien.
Delstaten Schleswig-Holstein er det første som møter nordmenn i bil på vei nedover kontinentet. Her er det flatt landskap, preget av mange elver, skoger og endeløse kornåkre. Den største og mest kjente byen heter Hamburg, men også Flensburg er mye besøkt av nordmenn. Et velkomment lite avbrekk kan være å søke mot de mindre byene, som er svært så sjarmerende på alle årstider.
Stopp i Danmark
Turen starter som vanlig med båt fra Egersund eller Kristiansand. Har du unger i baksetet og campingvogn på slep kan det være greit å ta en overnatting eller to i Danmark, før turen går videre mot tyskegrensen. Vestkysten av Danmark er så absolutt å anbefale på vei sørover, og en overnatting i eller omkring Esbjerg kan være passelig hvis man tenker på dagsetapper. Her er for øvrig også mange flotte strender, og mye interessant å oppleve.
Turen videre går via Tønder i Danmark til Tönning i Tyskland, som kanskje er mest kjent for sitt gamle havneområde – ”Historischer Hafen”. Denne byen ligger i fylket Ditmarschen, og det er vel verdt å ta turen via fylkeshovedstaden Heide, før kvelden siger på. Målet for denne dagsetappen er den lille landsbyen Delve, like ved Tellingstedt. I denne herlige landsbyen kan du trygt sette base for hele oppholdet i Tyskland.
Nydelig bondekost
Delve er en sjarmerende liten ”dorf” ved bredden av elven Eider. Landsbyen har bare noen få hundre innbyggere, men kan blant annet skryte av en 750 år gammel kirke med altertavle fra 1652. Næringslivet preges av en håndfull vertshus, et bakeri og en liten kolonialbutikk, som snarere bør betegnes som ei tobakkssjappe. Og byen er full av bindingsverkshus og murhus i skjønn forening.
Et par hundre meter fra landsbyens torg ligger Camping Eidertal. På denne campingplassen har tiden stått stille i 20 år. Minst. Det er kanskje det som gjør den så trivelig, der den grenser ut mot en bondegård. Her vekkes du ikke av ungene om morgenen. Rautende kyr på jordet like ved campingvogna fikser den saken. Også betjeningen på campingplassen er svært hyggelig, og i gjestehuset serveres nydelig tysk bondekost. I garantert digre porsjoner!
Århundrer tilbake i tid
Denne landsbyen er det perfekte utgangspunkt for dagsturer i området. Første dag anbefales en tur til Tellingstedt, som ligger om lag en mil fra Delve. Byen ble grunnlagt i 1140, og er blant de eldste i Ditmarschen. Her bor 2800 personer, mange av dem i pittoreske små bindingsverkhus nær byens sentrum. En spasertur her fører deg flere hundre år tilbake i tid! Den vakre steinkirken St. Martins Kirche kan dateres tilbake til byens grunnleggelse, og inneholder blant annet tysklands eldste brukbare barokk-orkel. Dette orgelet ble tatt i bruk i 1642.
I området rundt Tellingstedt er det fire offentlige bad, for de som liker å svømme. Det er også fiskemuligheter flere steder langs elven Eider. Eider er for øvrig et eget kapittel i denne sammenheng. Med sine 188 kilometer er dette den lengste elven i Schleswig-Holstein. Den er flittig brukt til både seiling, bading og fiske, og det er fullt mulig å spasere eller sykle oppå dikene som skal beskytte omlandet rundt denne lunefulle floden. Flere ferger krysser elven, og det kan være morsomt å reise med en av disse. Overfarten tar bare noen minutter.
Strender og museer
Området Ditmarschen, med omkringliggende fylker, er spennende å utforske. Savner du strender, kan du besøke badebyen St. Peter-Ording, som kan friste med kilometerlange, flotte sandstrender. Med tilsvarende høy turistfaktor. Liker du å ta ut på lange dagsturer, kan du følge A23 til Hamburg, hvor blant annet den svære parken Planten un Blumen er verdt et besøk. Gå til topps i det store utkikkstårnet like ved parken, så får du hele byen servert på ett brett.
De som ikke ønsker å tilbringe så mange timer i bilen, kan avlegge fylkeshovedstaden Heide en visitt. Her er det både mopedmuseum og arkeologisk museum, i tillegg til et museum om komponisten Johannes Brahms. Men det er mer å oppleve i Ditmarschen. Mye mer.
Fisker og sjødyr
Ved munningen av Eider ligger badebyen Tönning, som foruten bading også kan by på et stort akvarium og flere historiske severdigheter. Havna er kanskje den mest populære. Her er forskjellen på lavvann og høyvann så stor at båtene hviler på bunnen av kanalen når det er fjære. Ved havna finner du blant annet et pakkhus fra 1783, som i dag rommer museum. Her finnes også et skipperhus fra 1625, som de siste to hundre år har fungert som maritim skole.
En mye besøkt attraksjon er Multimar Wattforum, et stort akvarium spesielt tilrettelagt for skoleklasser, med fisker og sjødyr i alle varianter. En rundtur i Wattforum er lagt opp svært så pedagogisk, med ”lærestasjoner” underveis.
Tönning kan også by på andre severdigheter: Brønnen på markedsplassen fra 1613, slottshagen fra 1583, for ikke å snakke om St. Laurentius kirche, hvor den eldste delen er fra 1200-tallet.
Mini-Holland
En artig by å besøke, er Friedrichstadt. De som har vært i Amsterdam vil kjenne seg igjen, for Friedrichstadt er nesten å regne som et mini-Holland, med sine kanaler og særegne hus. I likhet med Amsterdam er det fullt mulig å hive seg på en kanalbåtsightseeing i Friedrichstadt, og for de som er mer romantisk anlagt er det selvsagt mulig å leie en robåt. Eller en med påhengsmotor, for den saks skyld.
Markedsplassen i Friedrichstadt er en opplevelse. Her stiller torghandlerne opp tidlig på morgenkvisten, og holder det gående til lunsjtider. Foruten grønnsaker og frukt, fallbys kjøttvarer og fisk av ivrige handelsmenn og -kvinner. Når det gjelder handel for øvrig, er te en av byens spesialiteter. Utallige tehus tilbyr et fantastisk vareutvalg. Men så er da dette også det eneste som er verd å kjøpe i denne byen. Handelslivet for øvrig virker svært ”turistifisert”.
Fasader med trappetrinn
På markedsplassen står byens gamle vannpumpe, hvor innbyggerne kunne hente ferskvann i gamle dager. Den er overbygget av et sirlig ornamentert brønnhus, som kom på plass i 1879. Det var arkitekten Heinrich Rohardt som i sin tid kom på ideen om et slikt brønnhus, og han ga det like godt som gave til byen.
Like ved torget står en rekke hollandske kjøpmannshus, preget av ”trappetrinnsfasader” slik man ser i mange nederlandske byer. Husene er bygget i perioden 1621 til 1630, det vil si rundt byens grunnleggelse. Det var nemlig i 1621 at Herzog Friedrich III von Gottorf som første innbygger etablerte seg i byen som skulle bære hans navn.
Kirker er det mange av i Tyskland, og Friedrichstadt er ikke noe unntak i så måte. Byens stolthet er den evangeliske lutherske kirken, som ble bygget i 1649. En av klokkene i klokketårnet er faktisk eldre enn selve kirken. Den ble støpt så tidlig som i 1624.
Tom Gaudland