Spennende i Kolding

11.06.2003
Spennende i Kolding
Tom Gaudland
Kolding

Kunstmuseet Trapholt, kongeborgen Koldinghus, Geografisk Have og Slotssøbadet er veletablerte attraksjoner som hvert år tiltrekker skuelystne i hopetall. Men den danske byen Kolding kan friste med så mye mer...

Med sin beliggenhet midt i landet er Kolding i mange sammenhenger omtalt som Danmarks største veikryss, og det er faktisk slik at man med utgangspunkt i Kolding kan nå over det meste av Danmark. Så hvorfor ikke bare campe eller ta inn på hotell i Kolding og bruke byen som utgangspunkt for dagsturer? Herfra er det en times kjøring til tyskegrensen, en halvtime til Legoland og et par timer til København.

Mange overnattingsmuligheter
Byen rommer ikke mindre enn fem campingplasser, fem hoteller, to kroer og to vandrerhjem. I tillegg er det tilbud om bondegårdsferie, ferieleiligheter og privat innkvartering. Av campingplassene er Vonsild Camping- og Feriecenter den mest aktuelle. Denne ligger bare tre kilometer fra bykjernen, og rommer både hytter og oppstillingsplasser for campingvogn. Plassen er koselig, og det er godt tilrettelagt for barn. Her finnes en stor lekeplass, ulike aktiviteter for barn og eget stellerom. Barneprofilen understrekes av at de som camper på Vonsild får gratis adgang til Slotssøbadet, som er byens eget badeland.

Festning fra 1268
Kolding har 63.000 innbyggere, og skryter av å være den sjette største byen i Danmark. Ingen kan påstå at byen er spesielt sjarmerende, men den har likevel sine innbydende trekk. Gamle Koldinghus slott er ett av disse. Festningsverket har røtter så langt tilbake som til 1268, og brukes i dag av kommuneadministrasjonen. Men det er også åpent som museum, hvor man får et innblikk i hvordan det var å leve på slottet i gamle dager. Slottet tjente som den siste kongeborgen i Danmark, og har gjennom sin 700 år lange historie vært grensevern, kongelig residens og sete for statsadministrasjonen. Faktisk kan dikteren H. C. Andersen tilskrives mye av æren for at slottet er i bruk den dag i dag. Koldinghus brant ned til grunnen i 1808, og lå i ruiner helt til H. C. Andersen i 1830 hevet røsten og forlangte en restaurering av de gamle festningsverkene. Det skulle likevel gå noen år før man kom i gang med å pusse opp Koldinghus. Først i 1890 skjedde det noe, og opp gjennom årene - faktisk helt fram til i dag - har ildsjeler jobbet for å restaurere ulike fløyer av det store slottet.

Botanisk geografi
Men Kolding har mer å by på enn gammel historie. Planter er et viktig stikkord, og 2000 av disse er å finne i byens botaniske hage: Geografisk Have. Den ble anlagt som planteskole i 1917, men eierens spesielle interesse for botaniske fenomener gjorde sitt til at sortimentet av blomster, busker og andre planter stadig ble utvidet. Folk fra hele verden har sendt inn stiklinger, små planter og frø, som siden har fått vokse seg store og sterke i Geografisk Have. Plantene fra ulike verdensdeler er samlet i egne geografiske områder i parken, derav navnet. Et kjempeflott skue, og så absolutt verdt et besøk om sommeren!

Moderne kunst
Kunstinteresserte kan også finne noen godbiter i Kolding. Byen huser flere gallerier, men mest interessant er kanskje kunstmuseet Trapholt, som er museum for moderne billedkunst, kunsthåndtverk, design og møbeldesign. Den permanente utstillingen rommer danske og internasjonale kunstnere fra 1900-tallet og fremover. Utstillingen er delt inn i tre hovedområder: Den realistiske tradisjon, den abstrakte tradisjon og form og funksjon. Kombinert med vandreutstillinger fremstår kunstmuseet Trapholt svært så innbydende for folk som har glede av kunst.

Ulike severdigheter
Kolding er full av morsomme severdigheter. Byen huser Dansk sykepleiemuseum, som ble opprettet i 1999. Det er også mulig å gjeste Kolding miniby, som med modeller i skala 1:10 viser hvordan byen så ut i 1860-1870. I likhet med Stavanger kan Kolding friste med eget leketøysmuseum, og de som er interessert i elektrisitetsforsyning kan besøke Harteværket, som er et vannkraftverk fra 1920-tallet, lokalisert i idylliske omgivelser. Et lite stykke utenfor Kolding, nærmere bestemt i Alminde, ligger Landbrugmuseet. Og den gamle bydelen i Kolding bør du ta en nærmere titt på, med sine trange smug og innbydende bindingsverkhus.

Lys og damask
For noen er shopping en interesse, og ofte ønsker man å kjøpe lokale spesialiteter. I Kolding er det spesielt to produkter som skiller seg ut: Stearinlys og damask. Hos Klintenborg kunstlys kan du lage dine egne stearinlys. I tilknytning til lysstøperiet er det egen gave- og interiørbutikk. Firma Georg Jensen Damask har tilhold i moderne lokaler, men kan likevel se tilbake på 500 år i bransjen. Firmaet kombinerer eldgamle teknikker med nymotens design og tryller fram romantiske, geometriske og historiske mønstre i en utrolig fargeskala.
Skulle ikke disse smakebitene være nok, så er mer enn 200 butikker lokalisert i sentrum av Kolding. Byen markedsfører seg som en "driftig handelsby", og myndighetene har like godt stengt av den indre sentrumskjernen for biltrafikk. Tirsdager og fredager er ekstra spennende. Dette er torgdager, og da tilbys fisk, ost, frukt, grønnsaker og blomster på byens torg..

Tom Gaudland

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...