I løpet av sommeren har det vært omvisninger på kverna i Frøylandsbekken og enda er det enda en tur igjen før sesongen er over. Her får tilhørerne historien om kvernene samtidig som de får oppleve hvordan de fungerte
- Vi har en del omvisninger på bestilling for skoleklasser og lag, men nå har vi og hatt åpne omvisninger den første søndagen i sommermånedene. Den siste vil være første helga i september. Vi oppfordrer alle til å ta søndagsturen opp hit, sier Per Berge.
Viktig inntektskilde
Kverna og tørkehuset ble gjenreist og tatt i bruk i 1993. Berge kan fortelle at det i gamle dager lå det ti kverner langs bekken.
For dem som hadde en kvern var dette en svært viktig inntekstkilde, kverndriften i bekken har derfor lange tradisjoner. Allerede i 1620 var den første kverna i drift og i 1661 var det ti. Utover 1700-tallet kom det kvern på hver en går. Etter hvert ble det en storstilt virksomhet som ble godt organisert. Sjøhuset i Hommersåkvågen ble benyttet til utskipningen og store melderbåter ble brukt til å frakte korn og mel mellom Riska og Stavanger. Et år forliste en av båtene som gikk med mel. Ti menn, de aller fleste familiefedre, omkom. Ved kverna er det reist et minnesmerke for dem.
Måtte lete
Kverna som i dag er bygget opp var en av de siste som ble nedlagt. Da Bjarne Skjørestad, Sverre Frøyland, Leif Hogstad og Algot Olson først startet arbeidet måtte de lete etter hvor kverna lå.
- Kverna hadde i sin tid tilhørt Sverre Frøylands farfar. Han visste hvor den lå, men det måtte leting til. Til slutt fant de en rist med aske under, deretter fant de fram til grunnmuren og da startet arbeidet med gjenreisningen, forteller Berge.
Berge oppfordrer folk til å få med seg en søndagstur som tar oss tilbake i bygdas historie
Redaktør -